Turussa on toiminut nuorisovaltuusto vuodesta 2014 alkaen. Nuorisovaltuusto valvoo nuorten etuja ja huolehtii siitä, että nuorten ääni kuuluu kaupungin päätöksenteossa. Kuva: Seppo Haavisto

Turun tulevissa nuorisovaltuustovaaleissa voi ensimmäistä kertaa äänestää sähköisesti.

Marraskuussa käytävissä vaaleissa on käytössä uusi vaalitapa, jossa ammattikoulujen, lukioiden ja yläkoulujen paikat sidotaan löyhästi opiskelijamääriin ja suhteutetaan edellä mainittujen koulutusasteiden mukaan. Uudessa vaalitavassa säilyy nuorten edustavuus ympäri kaupunkia ja erilaisista taustoista.

Oppilaat äänestävät numerokoodeilla kirjautumalla äänestysalustalle. Äänioikeutetut saavat oppilaitoksestaan oman henkilökohtaisen ja kertakäyttöisen äänestystunnuksensa, joka syötetään järjestelmään.

– Toivomme äänestysaktiivisuuden lisääntyvän, koska sähköinen äänestäminen on vaivattomampaa kuin perinteinen lippuäänestys, Turun kaupungin nuorisosihteeri Mirja Teräs sanoo tiedotteessa.

– Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, keitä nuorisovaltuustoon pääsee. Lisäksi jos tietää jonkun ehdokkaan ajavan itselle tärkeitä asioita, on hyvä äänestää sellaista ehdokasta ja osaltaan parantaa hänen mahdollisuuksiaan tulla valituksi nuorisovaltuustoon, Teräs sanoo.

Turun nuorisovaltuustovaalit järjestetään viikolla 45 Turun kaupungin yläkouluissa, lukioissa ja Turun ammatti-instituutin koulutaloissa, Turun normaalikoulussa ja lukiossa, Turun kansainvälisessä koulussa ja lukiossa sekä Turun Steiner-koulussa ja lukiossa.

Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten nuorten etuja.

Kuntalain 26 § mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan. 

Nuorisovaltuustot edustavat kunnan nuoria kunnallisessa päätöksenteossa. Demokraattisesti valittujen nuorisovaltuustojen tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä tehdä aloitteita ja kannanottoja.

Lisää nuorisovaltuustoista:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä