Suomi voisi ottaa sote-uudistuksessa kansalaisten kuulemisessa mallia Britanniasta, kirjoittaa yhteiskuntatieteilijä Antti Halonen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Britannian julkinen terveydenhuoltoyhtiö National Health Serivice (NHS) on perustanut NHS Citizen -aloitteen, joka mahdollistaa kansalaisten äänen kuulumisen järjestelmän kehittämisessä.

Syyskuussa järjestetyssä ensimmäisessä päätöksentekokeskustelussa 250 kansalaista kokoontui keskustelemaan NHS:n johdon kanssa mm. omahoidon parantamisesta ja hoitoon pääsyn helpottamisesta.

Suomen Lontoon instituutin yhteiskuntatutkimuksen ohjelmaa johtava Halonen muistuttaa, että Elinkeinoelämän valtuuskunta on arvostellut sitä, että sote-uudistus etäännyttää päätöksentekoa kansalaisista, ja Kela ja Sitra ovat vaatineet parempia valinnan vapauksia.

– Kansalaisten osallistaminen Britanniassa on lisännyt luottamusta kansalaisten ja päätöksentekijöiden välillä, Halonen kirjoittaa.

Suomen Lontoon instituutin selvitykseen pohjautuen hän myös toteaa, että kansalaiset ovat tehneet hyvin perusteltuja päätöksiä.

– Suomessa kansalaisten osallistamisen ongelmaksi saattaisi muodostua terveydenhuoltojärjestelmän rakenteellinen epätasa-arvoisuus. Hyväosaisilla eli työterveyshuollon piirissä olevilla ei ole samanlaista intressiä julkisen terveydenhuollon kehittämiseen kuin aidosti julkisen terveydenhuollon varassa olevilla, Halonen kirjoittaa.

Lue koko kirjoitus HS:n digilehdestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä