Vaalirahatutkija, valtiotieteiden tohtori Tomi Venho ei ole tyytyväinen nykyiseen vaalirahoituslainsäädäntöön. Tilanne on parantunut sitten Kehittyvien maakuntien Suomi -aikojen, mutta etenkin kuntavaalien rahavirtojen seurannassa on ongelmia.

– Kuntavaaleissa keskeisin toimija vaalirahoituksen suhteen on kunnallisjärjestöt. Niillä ei kuitenkaan ole mitään velvollisuutta ilmoittaa vaalirahoituksestaan minnekään. Tai olisihan niillä velvollisuus ilmoittaa yli 1 500 euron tuista, mutta eivät ne niitäkään aina ilmoita, kritisoi Venho torstaina ilmestyvässä Kuntalehdessä.

Tutkijan kritiikki ei koske Helsinkiä, jonka puolueiden kunnallisjärjestöt on katsottu piirijärjestöiksi ja ne ovat velvollisia tekemään tiliä toiminnastaan Valtiotalouden tarkastusvirastolle.

Kunnallisjärjestöjen erot vaalibudjeteissa ovat valtavia. Suurin yksittäinen vaalibudjetti Helsingin ulkopuolisilla kunnallisjärjestöillä on ollut 113 000 euroa, ja pienten kuntien pienten puolueiden vaalibudjetit liikkuvat sadoissa euroissa.

Lisää aiheesta Kuntalehdessä 10/2016.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä