Tutkimus: Itäsuomalaisille nuorille mieluisin asuinpaikka on pieni tai keskisuuri kaupunki

Itä-Suomen nuorisopuntari vahvistaa paikallista ja alueellista tietopohjaa nuorille suunnattujen palvelujen kehittämisestä. Puntarin tuloksia voidaan hyödyntää päätöksenteossa, kunta- ja aluestrategioissa sekä työn ja toimintojen suunnittelussa. Kuva: Pixabay
Itä-Suomessa noin joka kymmenes nuori arvelee jäävänsä asumaan pysyvästi nykyisessä asuinkunnassaan, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tiedottaa.
Itäsuomalaisille nuorille kaikista mieluisimpia asuinpaikkoja olisivat pieni tai keskisuuri kaupunki ja seuraavaksi mieluisimpia maaseutu tai kirkonkylä.
Tämä selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta, joka valottaa itäsuomalaisten nuorten näkemyksiä asuinpaikkakunnasta, työelämään kohdistuvista odotuksista ja tulevaisuuden haaveista.
Pääkaupunkiseutu ja harvaan asuttu maaseutu ovat nuorten näkemyksissä edelleen epämieluisimpia asuinympäristöjä.
Tulos oli samansuuntainen myös vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa.
Myöskään nuorten muuttohalukkuuteen vaikuttavat tekijät eivät ole juurikaan muuttuneet reilun kymmenen vuoden aikana. Tärkeimmät viisi tekijää ovat paremmat työllistymismahdollisuudet, opiskelu, mielenkiintoisempi työpaikka, miellyttävämpi asuinympäristö sekä paremmat liikenneyhteydet.
Lisäksi tiedotteen mukaan vastaajilta kysyttiin myös näkemyksiä heidän nykyisistä asuinkunnistaan.
– Nuoret kuvasivat kolmeksi parhaiten asuinkuntaansa kuvaaviksi piirteiksi luonnonläheisyyden, turvallisuuden sekä lapsimyönteisyyden, tiivistää projektitutkija Kari Saari Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
Työhön liittyvät huolet lisääntyneet
Nuorten haaveissa työllä oli iso merkitys, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tiedottaa.
Kaikista tärkeimpinä asioina työelämässä nuoret pitivät työpaikan sosiaalisia suhteita, mielenkiintoisia työtehtäviä ja hyvää palkkaa.
Silti nuorten työelämää kohtaan koetut huolet ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Eniten huolta herättivät oikean ammatin löytäminen, palkan riittävyys sekä työelämän kiire ja jaksamisen ongelmat.
– Erityisesti nuorten huoli työpaikkakiusaamisesta on lisääntynyt viime vuosien aikana, pohtii projektitutkija Marja Moisala Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
– Tähän on syytä kiinnittää huomiota ja panostaa turvallisen ympäristön luomiseen työpaikoilla ja jo oppilaitoksissa, lisää Moisala tiedotteen mukaan.
Itä-Suomen nuorisopuntari on laaja, vuodesta 2010 asti toteutettu kyselytutkimus itäsuomalaisten nuorten hyvinvoinnista, arvoista ja asenteista.
Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä, ja siihen vastasi tällä kertaa yhteensä 2 852 nuorta Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savosta. Tutkimusraportissa vertaillaan myös eroja näiden maakuntien kesken. Enemmistö vastaajista (88 %) oli joko peruskoululaisia tai lukiolaisia.
Tutkimuksen on toteuttanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia yhteistyössä Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.
Lue myös: