Tuusulan kunta siirtyy pormestarijärjestelmään ensi vuonna. Tuusulan valtuusto päätti johtamisjärjestelmän muutoksesta kokouksessaan maanantaina.

Pormestarimallissa valtuusto valitsee keskuudestaan pormestarin. Pormestari on päätoiminen ja palkallinen luottamushenkilö, joka korvaa kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan. Kuntalain mukaan pormestari valitaan vaalikaudeksi eli enintään neljäksi vuodeksi.

Pormestari toimii jatkossa kunnanhallituksen puheenjohtajana. Lisäksi kunnanhallituksen kaksi varapuheenjohtajaa ovat osa-aikaisia ja toimivat myös lautakunnan puheenjohtajana. Kuntaa edustavat valtuuston puheenjohtaja, pormestari ja kunnanhallituksen varapuheenjohtajat.

Kunnanhallituksessa asiat esittelee 31.5.2019 asti kansliapäällikkö ja pormestari halutessaan. Kahden vuoden jälkeen esittelyoikeus siirtyy pormestarille. Tällä hetkellä kunnanhallituksessa esittelijänä toimii kunnanjohtaja ja kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvissä asioissa kuntakehitysjohtaja. Kansliapäällikkö valitaan kunnan johtavista viranhaltijoista.

Pormestarimalli on käytössä Tampereella ja Pirkkalassa. Myös Helsinki on siirtymässä pormestarimalliin ensi vuoden aikana.

Valtuutettujen määrän Tuusula päätti pitää ennallaan eli 51:ssä, mutta kunnanhallituksen jäsenten määrä nousee 11:stä 13:een. Lautakuntien määrä vähenee kymmenestä seitsemään.

Muutokset johtamisjärjestelmään tapahtuvat 1. kesäkuuta 2017, kun huhtikuussa valittavan uuden valtuuston kausi alkaa.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnanjohtaja toimii sentään virkavastuulla. Pormestari mallissa Pormestari ajaa oman puolueensa asioita, kuten viimeiset vuodet Pirkkalassa on käynyt.

  2. Nykyajan ilmiö. Poliitikot tunkee joka puolella valmisteluun virkamieskunnan puolelle. Tästä ei seuraa mitään hyvää pitkällä juoksulla. Keskittyisivät päätöksentekoonsa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*


Lue asuntorakentamisen trendeistä Kuntarahoituksen Huomisen tekijöistä
Ilmoitus
KERRO TÄRKEIN VIDEOLLA
Ilmoitus