Pääkaupunkiseutu saa maakuntauudistuksessa oman elinvoimaratkaisunsa, joka koskee koko Uuttamaata. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus on hyväksynyt sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän erillisratkaisun Uudenmaan kasvupalvelujen järjestämisestä. Hallituksen päätös tehtiin Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan johdon esityksen mukaisesti.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, kesk., ja alue- ja kuntaministeri Anu Vehviläinen, kesk., allekirjoittivat ratkaisun 20. helmikuuta. Erillislain valmistelu on alkanut saman tien. Uudenmaan kasvupalveluiden järjestäjä tulee olemaan kuntayhtymä, johon kaikki Uudenmaan kunnat voivat liittyä jäseneksi.

Pääkaupunkiseudun (pks) kaupunkien irtiotto kasvupalvelujen järjestämisessä pks-kuntayhtymänä epäilytti aluksi muita Uudenmaan kuntia, mutta keskusteluissa käsitykset ovat lientyneet. Nyt vallalla on myönteinen näkemys toimintamallista. Muut kunnat ottavat asiaan virallisen kannan lausuntokierroksen aikana.

Erillisratkaisu
lain liitteeksi

Kaikkia tulevia maakuntia koskeva kasvupalvelulaki tulee kuntiin lausunnolle maaliskuun alussa. Pääkaupunkiseutua koskeva erillisratkaisu liitetään kasvupalvelulakiin liitteenä.

Lisäys tulee kuntien lausunnolle pari viikkoa muuta kasvupalvelulakia myöhemmin, eli maaliskuun puolivälissä, työ- ja elinkeinoministeriön yritys- ja alueosaston osastopäällikkö Marja-Riitta Pihlman kertoi Kuntalehdelle keskiviikkona.

Laajaan erillisratkaisuun
hallitus ei suostunut

Pääkaupunkiseudun kunnat halusivat järjestämisvastuulleen muusta maasta poiketen kaikki sote- ja maakuntauudistuksen sisältämät tehtävät, mutta hallitus ei suostunut näin laajaan erillisratkaisuun. Kasvupalveluiden osalta hallitus kuitenkin hyväksyi Uudellemaalle muista maakunnista poikkeavan linjan.

Hallituksen maanantaisen päätöksen mukaan pääkaupunkiseudun järjestämisvastuun ulkopuolelle rajataan aluekehitys- ja rakennerahastoasiat. Ne tulevat perustettavan Uudenmaan maakunnan järjestämisvastuulle kuten aluekehitys- ja rakennerahastoasiat muissakin maakunnissa.

Kasvupalvelut on hallituksen linjauksen mukaan järjestettävä kaikissa maakunnissa tilaaja-tuottaja -mallilla.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*