Johtavien luottamushenkilöiden rooli määritellään uudelleen valmisteilla olevassa kuntalaissa, jonka eräitä keskeisiä teemoja ovat luottamushenkilöitten toimintaedellytykset ja asema.

Lain valmistelun tavoitteita ovat muun muassa luottamustehtävien kiinnostavuus, poliittisen ja ammatillisen johdon työnjaon selkeys ja sujuva yhteistoiminta sekä pyrkimys kohti ammattimaisempaa kuntapolitiikkaa.
 
Tämä on tarpeen, koska ammattijohtaminen on lisääntynyt työmäärän kasvaessa. Jo tällä hetkellä johtaville luottamushenkilöille maksetaan palkkaa päätoimisesta työstä Lahdessa, Oulussa, Turussa, Pirkkalassa ja Tampereella, osa-aikaisina luottamustehtäviä hoidetaan Espoossa, Oulussa, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä.

Espoossa kaupunginhallituksen puheenjohtajistolle tarjottiin tällä vaalikaudella mahdollisuus hoitaa tehtävää osa-aikaisena kuukausikorvausta vastaan.

Espoon kaupunginhallituksen osa-aikainen varapuheenjohtaja Tiina Elo, vihr., korostaa prosessien poliittisen ohjauksen tärkeyttä.

Mainos– Varsinkin suurissa kunnissa valta siirtyy  yhä enemmän viranhaltijoille, jos luottamushenkilöillä ei ole riittäviä resursseja. Pahimmillaan tilanne johtaa siihen, että viranhaltijat valmistelevat asiat luottamushenkilöitten kantoja kuulematta, ja sitten eteen tulee yksi päätösesitys.

Elo ei koe, että osa-aikaisuuden takia hänelle olisi kasaantunut sellaisia tehtäviä, menoja tai velvoitteita, joita muut eivät haluaisi hoitaa.

Hän ei ole havainnut poikkipuolista suhtautumista rooliaan kohtaan, ei viranhaltijoitten eikä muiden luottamushenkilöitten taholta.

"Vaikka luottamushenkilöt eivät osallistu asioiden valmisteluun, on tärkeää, että päättäjien näkemykset ovat tiedossa jo valmisteluprosessin aikana", sanoo Tiina Elo. (Kuva: Seppo Haavisto)

Lue lisää tuoreesta Kuntalehdestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*