Tutkija Siv Sandbergin raportissa selvitetään Tanskassa vuonna 2012 käynnistetyn vapaakuntakokeilun sekä vuodesta 2009 käynnissä olleen haasteoikeuskäytännön tarkoitusta ja sisältöä, kokeilumenettelyä ja kokeilun sisältöä sekä kuntien kokemuksia vapaakuntakokeilusta.
 
Raportti sisältää myös kuvauksen Norjassa vuodesta 1993 voimaan astuneesta pysyvästä kokeilulaista, jonka perusteella valtio voi myöntää poikkeuksia voimassa olevasta erityislainsäädännöstä. Esimerkiksi Norjassa toteutetut paikallisdemokratiaa koskevat kokeilut kuten esimerkiksi sähköisen äänestysmenetelmän käyttöönotto sekä äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen ovat nojanneet vaalilain kokeilusäädöksiin.
 
– Halusimme tämän selvityksen kautta tuoda lisää ulottuvuuksia viimeaikaiseen kehitykseen kuntien toimintaa rajoittavan valtion säätelyn ja ohjauksen voimakkaasta kasvusta, kuvailee Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

– Muun muassa valtiovarainministeriön alkusyksyllä 2013 julkaisema kuntien tehtävien ja velvoitteiden kartoitus sekä Kuntaliiton marraskuussa 2013 tekemän kuntien tehtävien vähentämistä koskevan kyselyn tulokset osoittavat osaltaan kuntien velvoitteiden vähentämisen ja norminpurun tarpeellisuuden. Vastaavaa keskustelua on käyty ja käydään myös muissa Pohjoismaissa.
 
Raportti ”Toisen aallon vapaakunta- ja normipurkukokeilut Tanskassa ja Norjassa” on julkaistu maksuttomana verkkojulkaisuna ja on ladattavissa Kuntaliiton verkkokaupasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*