Valtioneuvosto päätti 5.2.2015 Vaalan kunnan siirtämistä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan vuoden 2016 alusta. Vaalan kunta oli hakenut siirtoa Kainuun maakunnasta Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan.

Kunnan asiointi- ja palveluyhteydet, työssäkäyntiliikenne, kuntien yhteistoiminta ja laaja-alueisiin kuntayhtymiin kuuluminen suuntautuvat Pohjois-Pohjanmaalle. Yhdistystoiminta-alueet Vaalasta suuntautuvat Kainuuseen.

Maakuntajaosta säädetään maakuntajakolaissa. Lain mukaan maakunnaksi määrätään alue, johon kuuluvat kunnat muodostavat toiminnallisesti ja taloudellisesti sekä alueen suunnittelun kannalta tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden.

Valtioneuvosto päättää maakuntien lukumäärän, alueet ja nimet asianomaisia maakuntien liittoja ja kuntia kuultuaan. Ennen esittelyä valtioneuvostolle asiasta on pyydettävä alueiden käytön suunnittelusta vastaavan ministeriön lausunto.

Lain perustelujen mukaan maakunnan alueen määräämisessä keskeisiä kriteereitä ovat asiointi- ja palveluyhteydet, työssäkäyntiliikenne, kuntien yhteistoiminta, laaja-alueisiin kuntayhtymiin kuuluminen, elinkeinoelämän yhteydet, yhdistystoiminta-alueet sekä kulttuuri- ja historialliset perinteet.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*