Kuva: Sari Nurmi
Salo rakentaa Suomen älykkäintä kaupunkia.

Teknologiayhtiö Huaweihin kohdistuvat vakoiluepäilykset eivät vaikuta yhtiön ja Salon kaupungin yhteisiin suunnitelmiin.

Valtio toisensa perään on kieltänyt yhtiön maahantulon, koska Yhdysvallat epäilee sen vakoilevan länsimaita Kiinaa hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.

Salo sen sijaan pitää ovensa Huaweille auki.

Kaupunki solmi marraskuussa 2018 aiesopimuksen, jolla se ryhtyy luomaan paikallisen puhelinyhtiö Lounean ja Huawein kanssa Suomen älykkäintä kaupunkia.

Sopimus on edelleen voimassa, eikä kaupunki suunnittele siihen muutoksia.

Salossa suhtaudutaan rauhallisesti yhtiöön kohdistuviin epäilyihin. Niiden todenperäisyydestä ei ole saatu näyttöä, eikä Huawei ole herättänyt Suomessa yhtä paljon huolta kuin monessa muussa EU-maassa.

– On hyvä että käydään aktiivista keskustelua ja ollaan tarkkana erilaisten kysymysten kanssa. Suomessa yhtiöön ei liity epäilyksiä, Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo.

– Täytyy osata erottaa mikä on kansainvälistä kauppapolitiikkaa ja siihen liittyviä supervaltojen kiistakysymyksiä.

Älykaupunki syntyy avoimesta datasta

Salosta rakennetaan älykaupunkia pala kerrallaan. Parhaillaan pohdinnassa on eri sovellusten arkkitehtuuri.

Projektin keskiössä on kaupunkitilasta digitaalisesti kerättävä tieto ja sen hyödyntäminen esimerkiksi mobiilisovelluksissa.

Yksi kaupungin suunnittelemista kaupunkisovelluksista tarjoaisi asukkaille hyödyllistä kaupunki-infoa, toimisi viestintäkanavana ja kertoisi reaaliaikaista tietoa esimerkiksi vapaista parkkipaikoista.

Huawei on kehittänyt älykaupunkiratkaisuja yli 160 kaupunkiin maailmalla. Innan mukaan yhtiön älykaupungin konsepti on yksi maailman edistyneimmistä.

– Huawei on maailman johtavia yhtiöitä tällä alalla. Meidän Suomessa tulee miettiä haluammeko olla tässä kehityksessä mukana vai emme.

– Olisi vääränlainen analyysi lakata kehittämästä kaupunkiyhteisöjä johonkin yksittäisiin kauppasotakysymyksiin liittyen.

Huawein, Lounean ja Salon kaupungin nykyinen sopimus koskee älykaupungin suunnitteluvaihetta.

– Selvitys halutaan tehdä joka tapauksessa. Ollaan avoimin mielin ja mietitään miten sovellus voitaisiin skaalata meidän mittaluokkaan. Sen jälkeen ollaan valmiimpia vastaamaan tähän maailmanlaajuiseen tilanteeseen, joka on herättänyt kysymyksiä, Inna sanoo.

Hänen mielestään Huawein ongelmien ”vääränlainen mystifiointi” olisi nyt huonoin mahdollinen ratkaisu.

Suomessa paljon verkkoja ja reitittimiä, jotka perustuvat Huawein tekniikkaan. Viestintävirasto ei ole saanut suomalaisoperaattoreilta ilmoituksia, että niiden verkossa olisi tapahtunut jotakin epäilyttävää.

– Vääränlaista lietsomista ei pidä lähteä tekemään, Inna sanoo.

– Myöskään ei pidä lähteä kenenkään sanomaan mitään ehdottomia totuuksia, ettei voisi tapahtua mitään väärää. Jos tulisi ilmi joku kansallinen epäilys siitä, että joitakin tietoja on varastettu käytetty väärin, ne pitäisi myöskin ratkaista avoimesti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksei Salo tee tätä Nokian tai Ericssonin kanssa. Pakko avata näitä silkkiteitä Kiinalle? Avatkaa silmämme.

  2. Olisihan se ollut isänmaallisempaa toteuttaa kotimaan älykkäin kaupunkiratkaisu Nokian kanssa. Etenkin kun vähintään saman laatuiset ratkaisut löytyy myös Nokian valikoimista.

    Kiinalaisen valtion tuella markkinoita valtaavan ja hintoja polkevan jätin valitseminen on selän kääntämistä kotimaiselle osaamiselle.

  3. Rahalla saa miellyttäviä mielipiteitä.. Kiinan maailmanvalloitus on jo pitkällä, mutta kaikki eivät sitä näe, kun lompakko on paksu. Kannattaa katsoa vaikka yle areenasta ”millainen on Xi Jinping”, https://areena.yle.fi/1-4546138

  4. ”Viestintävirasto ei ole saanut suomalaisoperaattoreilta ilmoituksia, että niiden verkossa olisi tapahtunut jotakin epäilyttävää.”

    Niiin, ja Elisalta sanotaan, ettei ole saanut viranomaisilta mitään tietoa epäilyttävästä toiminnasta.. Ei meill äole resursseja tutkia..

    Elisa = Huawei, kannattaa vaihtaa operaattoria..

  5. Tulee kalliiksi ensin rakennella Huawein kanssa ja kun muut EU-maat ovat jo asiaan heränneet ja tulee määräys purkaa jo rakennetut laitteet jatkossa. Muistan kun katainen sanoi ettei Kreikankriisi kosketa mitenkään Suomea. parin viikon päästä alkoikin jo koskettaa ja kovaa.

  6. Luulin ensin, että tämä on jokin parodiauutinen, mutta ilmeisen tosissaan ovat. Vitsihän on siinä, että Salo pyrkii rakentamaan Suomen älykkäimmän kaupungin, vaikka sillä on niin tyhmät päättäjät, että menevät valitsemaan Huawein konseptin. Eihän mikään järkevä teknologiayritys halua asettua tuollaiseen vakoilun pesään, joka edistää kommunistisen ja yksinvaltiaan johtaman maan maailmanvalloitussuunnitelmia.

  7. ”Täytyy osata erottaa mikä on kansainvälistä kauppapolitiikkaa ja siihen liittyviä supervaltojen kiistakysymyksiä.”
    Niin täytyy. Tässä tapauksessa siinä on kuitenkin epäonnistuttu koska Huawein sulkemisessa ulos ei ole kyse kauppapolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta.

  8. Ensinnäkin kannattaa huomioida, että Huawayn älykaupunkisovellukset Kiinan omalla maaperällä ovat ne suurin osa kaupungeista ja niissä on kasvojen tunnistamiseen perustuva valvontajärjestelmä sekä valvontakamerat ja henkilökohtainen pistelaskentajärjestelmä, jotta voidaan luokitella huonot, hyvät ja erinomaiset kansalaiset, jotka sitten saavat huonoja, hyviä tai erinomaisia etuja, työpaikkoja, opiskelupaikkoja jne.
    Kiinan älykaupungit perustuvat 5g verkkojen varaan jo nyt ja tulevaisuudessa kokonaan ja ne ”kansalaistietokannat” ovat sellaisia, että eivät taida soveltua Suomen oloihin.
    Helsingin Sanomien mukaan 20.1.2019: Britannia on purkamassa Huawayn 4Gverkkoja eikä hyväksy enää 5G verkkoja Huawayn toimittamina. Saksa harkitsee samoin 5G verkkojen osalta.
    Nokialla ym. suomalaisilla älylaitetoimittajilla täydennettynä on vastaavat 5Gverkkojen varaan rakennettavien älykaupunkiverkkojen kehitysprojekti mmEspoon kaupungin ja muutamien muiden kaupunkien kanssa.
    Tietojärjestelmien kanssayli 40v puurtaneena voin vain todeta, että kukaan ei pysty jatkuvasti valvomaan ja tarkkailemaan, millaisia sovelluspäivityksiä Huaway tekisi omiin älykaupunkiverkkoihinsa.
    Jos sitoudumme heidän verkkoihinsa 5G verkkojen päälle palveluja rakentamalla, millä me sitten heidän arkkitehtuuristaan voimme jatkossa irtautua.
    Salon kaupunki rakensi jo kuntien yhtymisvaiheessa 2008 – 2010 merkittävän ”Sähköinen Salo toteutuksen”, joka on pitkälle nykyaikainen älykaupungin perustaratkaisu älykkäine verkon etävalvontoineen, työasemavalvontoineen, teknisten järjestelmien etävalvontoineen ym.
    Huaway on käytännössä Kiinan valtion ohjauksessa ja taitaa olla pääosin omistuksessakin ja entisen armeijan johtajan perustama yhdessä valtionhallinnon kanssa eli se siitä avoimesta ympäristöstä ym.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä