Helsingin valtuusto käynee värikkään keksutelun valinnanvapudesta 13.12. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin rivit ovat olleet usein melko yhteneväiset suhtauduttaessa hallituksen kaupunkia koskeviin esityksiin ja päätöksiin. Nyt valinnanvapauslaista annettavasta lausunnosta päätettäessä rivit repesivät kaupunginhallituksessa.

Kokoomuslaiset hermostuivat vihreitten ja vasemmiston ajamasta hyvin kriittisestä lausunnosta, joka koski vallinnanvapauslakiesityksen vaikutuksia Helsingin kannalta.

Kokoomuslaisten kannanoton mukaan kaupunginhallituksen enemmistön hyväksymä lausunto ei anna oikeaa kuvaa siitä, millaisia vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudella olisi helsinkiläisille.

”Lausunto perustuu nyt uudistuksen poliittiseen vastustukseen. Lausunto on myös huomattavan järjestelmäkeskeinen ja sivuuttaa parannukset asiakkaan näkökulmasta. Kokoomuksen ryhmän mielestä lausunto antaa vääristyneen kuvan Helsingin kaupungin suhtautumisesta asiakkaan valinnanvapauteen ja siksi esittää lausunnon hylkäämistä”, kokoomuslaiset kaupunginhallituksen jäsenet toteavat.

Kananoton julkaisi kaupunginhallituksen jäsen Terhi Koulumies, kok., Facebook-sivullaan.

Hänen mukaansa kaupungin lausunto valinnanvapauslain luonnoksesta ”meni ihan vihervasemmistolaiseksi”.

Kokoomuslaisten mukaan viranhaltijoitten valmistelema lausunto muuttui poliittisessa käsittelyssä osin päinvastaiseen suuntaan.

Käsittelyssä käytiin muutamia äänestyksiä. Joissakin kokoomus jäi yksin, joissakin sai tukea perussuomalaisten ja RKP:n edustajilta.

Lausunto menee vielä valtuuston käsittelyyn 13.12. eli juuri ennen lausuntoajan umpeutumista.

Oppositiolla enemmistö

Helsinki on ollut melko yhtenäinen suhtautuessaan hallituksen tekemisiin, olipa kysymys alueuudistuksesta tai esimerkiksi koulutuksen leikkauksista tai sosiaalitoimen asiakasmaksuista. Helsinki on useissa kysymyksissä asettunut samalle kannalle kuin oppositio valtakunnan tasolla. Osin se selittyy sitllä, että Helsingissä oppositiopuolueilla on enemmistö, mutta myös kokoomus on usein myötäillyt samoja linjauksia.

Keskusta on aiemmin moittinut Helsinkiä, kokoomusta ja pormestari Jan Vapaavuorta, kok., lojaaliuden puutteesta hallituksen esityksiä kohtaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*