Brexitin siirtymäaika loppuu vuoden lopussa. Lontoon pormestari vaati sille kuitenkin jatkoa, mikäli erosopimusta ei synny. Kuva: Pixabay

Britannian ja Euroopan unionin neuvottelut ovat jälleen jumissa. Yhteisymmärrystä vapaakauppasopimuksen pelisäännöistä ei ole syntynyt.

Siirtymäaika loppuu kuun lopussa. Jos sopuun ei päästä nopeasti, EU:n ja Britannian väliselle kaupalle tulee tullit ja kiintiöt jo kolmen viikon päästä.

Sopimuksettoman eron paikallistason vaikutukset huolestuttavat Euroopan aluejohtajia. Euroopan alueiden komitea käsitteli brexitiä täysistunnossaan keskiviikkona 9. joulukuuta. Keskeinen viesti oli, että Euroopan kunnat ja kaupungit haluavat jatkaa tiivistä keskinäistä yhteistyötä Britannian EU-erosta huolimatta.

Täysistuntoon osallistui myös Lontoon pormestari Sadiq Khan, joka vakuutti, että kaupunki on avoinna eurooppalaisille ihmisille ja yhteistyölle.

– Haluan varmistaa, että Lontoo jatkaa Brysselin ja kaikkien Euroopan kaupunkien, alueiden ja valtioiden läheisenä yhteistyökumppanina, Khan sanoi.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Apostolos Tzitzikostas oli samoilla linjoilla.

– Lontoo tulee aina olemaan eurooppalainen kaupunki. Alueiden komitea on aina avoinna Lontoolle.

Samaa yhteishenkeä ei löytynyt illallisella, joka järjestettiin Brysselissä samana keskiviikkoiltana. Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat erosopimuksesta kolme tuntia, mutta keskeiset ongelmat eivät ratkenneet.  

Lontoon pormestari: lisäaikaa siirtymäajalle

Jos kysytään Lontoon pormestarilta, sopimuksettoman EU-eron ei tulisi olla edes vaihtoehto. Sadiq Khan vetosi sekä oman maansa että unionin päättäjiin puheenvuorossaan alueiden komitean täysistunnossa.

– Jos kauppasopimusta ei seuraavien päivien neuvotteluissa saada aikaan, pyydän Boris Johnsonia ja EU:ta pidentämään siirtymäaikaa, Khan sanoi.

Hän muistutti, että sopimuksettoman eron vahingot iskisivät juuri, kun Eurooppa elää ratkaisevia aikoja taistelussaan koronaa vastaan. Seurauksena olisi elintason ja talouskasvun lasku ympäri maanosaa.

– Sopimukseton brexit olisi valtava poliittinen epäonnistuminen pahimmalla mahdollisella hetkellä. Kaikki häviäisivät, Khan sanoi.

Khanin mukaan mikään sopimus ei voi voittaa jäsenyyttä. Brexit on kuitenkin jo tapahtunut, joten Euroopan johtajien tulee nyt keskittyä tulevaisuuteen ja yhteisten ongelmien ratkaisemiseen, hän jatkaa. Eurooppaa yhdistävistä ongelmista hän mainitsee esimerkiksi ilmastokriisin, turvallisuuden, populismin ja poliittisen ilmapiirin polarisoitumisen.

– Olen ylpeä niistä vuosikymmenistä, kun maani oli osa unionia. Saavutimme paljon. Nyt Euroopan historia on jälleen käännekohdassa ja on aika laittaa sivuun erimielisyytemme. 

Alueelliset vaikutukset

Brexit vaikuttaa koko Eurooppaan, mutta eri alueille eri tavoin. Alueiden komitean täysistunnossa aluejohtajat nostivat esiin myös oman alueensa kannalta oleellisia ongelmia.

Erityisen kovia taloudellisia vaikutuksia sopimuksettomalla brexitillä tulee olemaan esimerkiksi Irlannin alueisiin ja joihinkin Ranskan, Belgian, Espanjan, Puolan ja Saksan alueisiin.  

Irlannissa sopimuksettoman brexitin pelätään horjuttavan talouden ohella myös tulenarkaa poliittista tasapainoa. Rauhan rakentaminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle oli vuosien työ, joka ei vieläkään ole täysin valmis.

EU on luvannut suunnata viisi miljardia euroa brexitin vaikutuksista eniten kärsiville alueille. Osa aluejohtajista uskoo, ettei summa riitä.

– Pyydän EU:ta olemaan valmis tarjoamaan lisää rahaa, jos ja kun brexitin vaikutus todennäköisesti ylittää viisi miljardia. Tämä korona-brexit-koktaili on erittäin vaarallinen, ja meidän on pysyttävä yhdessä taloudellisesti ja poliittisesti, sanoi Luoteis-Ranskan Bretagnen aluejohtaja Loïg Chesnais-Girard.

Belgian Vallonian pääministeri Elio di Rupon korosti, että neuvoteltavan kauppasopimuksen tulisi palvella brexitin vaikutuksista suhteessa eniten kärsivien etuja. 

– Mikäli tulevat kauppasopimukset Britannian kanssa ylittävät hallitukseni asettamat punaiset linjat, olen valmis pyytämään Vallonian parlamenttia käyttämään veto-oikeuttaan kuten se teki CETA-sopimuksen kohdalla, di Rupon sanoi.

Miksei sopu synny?

Vapaakauppasopimusneuvottelut ovat pattitilanteessa, eivätkä EU ja Britannia kumpikaan tunnu olevan valmiita enää joustamaan. Kiistaa aiheuttavat etenkin kalastusoikeudet ja yhdenvertaisesta markkinajärjestelystä sopiminen. Erimielisyyksiä on myös siitä, miten mahdollisista sopimusrikkomuksista tulisi rangaista.

Unioni haluaa Britannian pysyvän mahdollisimman lähellä EU:n lainsäädäntöä esimerkiksi työntekijöiden oikeuksien, ilmastotavoitteiden ja yritystoimintaa sitovan sääntelyn osalta. Ajatuksena on turvata markkinoiden oikeudenmukaisuus vapaakauppa-alueella. Yritykset voisivat muuten saada kilpailuedun toimimalla alueilla, joilla sääntelyä ei ole.

Pääministeri Johnsonin mielestä vaatimus yhtenäisestä sääntelystä loukkaa Britannian itsemääräämisoikeutta. Hän on korostanut, että brexitin tarkoituksena on nimenomaan, että Britannia pääsisi eroon EU:n säännöistä.

– Britannia ei voi jäädä jumiin EU:n kiertoradalle, Johnson on todennut.

Sopimukseton ero yhä todennäköisempi

Tuloksettoman keskiviikkoillallisensa jälkeen Johnson ja von der Leyen antoivat alueidensa pääneuvottelijoille uuden takarajan. Britannian pääneuvottelijan David Frostin ja EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin on löydettävä yhteisymmärrys viimeistään sunnuntaina 13. joulukuuta.

Sekä Johnson että von der Leyen ovat kuitenkin ilmaisseet, etteivät usko sovun syntyvän. Britannian pääministeri on käskenyt ministereitään valmistautumaan ”erittäin todennäköiseen” sopimuksettomaan eroon, ja komission johtaja on viestinyt EU-johtajille, että sopimukseton ero on kaikkein todennäköisin lopputulos.

– Meidän pitää mielestäni tehdä tämä erittäin, erittäin selväksi. Todennäköisyys sille, että ratkaisu muistuttaa enemmän Australian suhdetta unioniin kuin Kanadan suhdetta unioniin, on todella todella suuri, Johnson sanoi torstaina.

Australian mallilla Johnson tarkoittaa sopimuksetonta eroa.

Euroopan unioni on korostanut, ettei aio neuvotella sopimusta millä tahansa hinnalla. Von der Leyenin mukaan EU ei ole luopumassa vaatimuksestaan oikeudenmukaisen markkina-alueen turvaamisesta. Komission johtajan mukaan kyseinen ehto ei myöskään loukkaa Britannian itsemääräämisoikeutta.

Samoilla linjoilla on pääneuvottelija Barnier. Barnierin oli tarkoitus osallistua alueiden komitean täysistuntoon keskiviikkona, mutta neuvottelukiireiden vuoksi hän perui osallistumisensa.

Barnier lähetti aluejojhtajille kuitenkin viestin, jossa hän sanoi, että neuvotteluja jatketaan. Selväksi tuli kuitenkin, ettei pelkkä sopimuksen syntyminen ole itseisarvo.

– Kuten aina tähänkin asti, olemme yhä avoimia löytämään kaikkia hyödyttävän yhteisymmärryksen, mutta EU ei tee sopimusta hinnalla millä hyvänsä. Sopimuksen on aina säilytettävä vapaakauppa-alueemme ja EU:n kansalaisten, yritysten ja alueiden pitkäaikaiset talousedut, Barnier totesi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä