-Tulevaisuudessa yhteiset palvelupisteet helpottavat ihmisten arkea yhä useammalla alueella, kun valtio kokoaa palveluitaan saman katon alle. Valtion yhteinen palvelupiste tuo palvelut lähemmäs ihmisiä, vähentää päästöjä ja tuo samalla merkittäviä säästöjä, kuntaministeri Sirpa Paatero, sd., sanoo. (Kuva: VNK / Laura Kotila)

Joensuun uudistettu virastotalo avattiin maanantaina 20. helmikuuta. Tiloissa työskentelee työntekijöitä kymmenestä eri valtion virastosta. Ensivaiheessa Joensuun virastotalossa palveluja tarjoavat Digi- ja väestötietovirasto, Maanmittauslaitos ja TE-toimisto.

Kokouskeskuksessa asiakkaita tapaavat myös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Keski-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä KEHA-keskus, Itä-Suomen aluehallintovirasto ja valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet. Yhteiskäyttöisissä toimistotiloissa työskentelevät edellisten lisäksi Tulli, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Business Finland ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Joensuun palvelupiste on ensimmäinen valtion käyntiasiointia yhteisiin tiloihin kokoavista palvelupisteistä, joita toteutetaan valtiovarainministeriön hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on koota valtion käyntiasiointi yhteisiin palvelupisteisiin 2020-luvun aikana koko Suomessa.

Yhteisissä palvelupisteissä on tarkoitus tarjota valtion virastojen, Kelan, kuntien ja hyvinvointialueiden palveluita sekä digitukea.

Joensuun lisäksi Pohjois-Karjalaan tulee palvelupisteet Kiteelle, Lieksaan ja Nurmekseen. Näissä pisteissä asiakaspalvelu nojaa pitkälti etäpalveluun. Etäpalvelussa asiakas voi palvelupisteellä asioida etäyhteyden välityksellä viranomaisen kanssa, jolla ei ole paikan päällä asiakaspalvelijaa. Nurmeksessa etäpalvelua kokeillaan jo tämän vuoden aikana. Valtakunnallisesti etäpalvelu on tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen.

Seuraavat yhteiset palvelupisteet avataan Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa

Lahden ja Lappeenrannan yhteiset palvelupisteet avataan kesäkuussa. Palveluntuottajat siirtyvät palvelemaan asiakkaita yhteisessä palvelupisteessä porrastetusti ja tämän aikataulusta kerrotaan myöhemmin. 

Valtion palveluntuottajista palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksessa ovat mukana ensisijaisesti aluehallintovirastot, Digi- ja väestötietovirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Maahanmuuttovirasto, Maanmittauslaitos, oikeusapu ja edunvalvontapalvelut, poliisin lupahallinto, Rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistot, työ- ja elinkeinotoimistot, Ulosottolaitos sekä Verohallinto. Lisäksi uudistukseen osallistuu erityisesti yhteisen asiakaspalvelun osalta Kela.

Valtiovarainministeriö päättää keväällä 2023 seuraavista maakunnista, joissa palveluita ja toimistotiloja aletaan koota yhteisiin tiloihin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä