Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kunnallisneuvos Inkeri Yritys (vas.) teki historiallisen tempun suomalaisessa kuntapolitiikassa. Yritys päätti keskeyttää kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisprosessin. Ratkaisussa sovelletaan kuntalain pykälää, jonka mukaan valtuuston puheenjohtajalla on oikeus pidättää kunnanhallituksen jäsenet päätöksenteosta, jotka koskevat poliisilla esitutkinnassa olevia asioita.

Kuntalain 40 § todetaan, että valtuusto voi tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi pidättää luottamushenkilön toimestaan. Ennen valtuuston kokousta voi pidättämisestä väliaikaisesti päättää valtuuston puheenjohtaja. Pidättämispäätös voidaan panna täytäntöön heti.

Kittilässä on menossa poliisitutkinta ns. Levin hissijupakan tiimoilta. Tutkinta ehdittiin jo välillä keskeyttää, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti elokuussa käynnistää tutkimukset uudelleen.

Alun perin Kittilän kunnanhallituksen piti käsitellä tänään kunnanjohtajan luottamusta selvitelleen tilapäisen valiokunnan raporttia. Valiokunnan johtopäätösten mukaan luottamuspula hallituksen ja kunnanjohtajan välillä on niin syvä, ettei yhteistyölle ole enää perusteita.

Kunnanjohtaja Mäkelä on kiistänyt häntä kohtaan esitetyt raportissa esitykset syytökset. Inkeri Yritys on ollut niitä harvoja luottamushenkilöitä, jotka ovat olleet erottamista vastaan.

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen tänään julkisuuteen toimittama tiedote kokonaisuudessaan:

”Julkisuudessa on kerrottu ja poliisi on minulle vahvistanut, että poliisi suorittaa esitutkintaa asiassa, jossa selvitetään, onko Kittilän kunnan päätöksenteossa syyllistytty mahdollisesti virkavelvollisuuden rikkomiseen tai muihin virkarikoksiin. Esitutkinta koskee kunnanhallituksen toimia Oy Levi Ski Resort Ltd:n konsernivalvonnassa ja tähän liittyvässä asiakokonaisuudessa, mahdollisesti myös kuntapäättäjien toimia kunnanjohtajan erottamiseksi.

Kittilän kunnanhallitus on käsitellyt Oy Levi Ski Resort Ltd:tä koskevia asioita sen jälkeen, kun tieto kunnanhallitusta koskevasta esitutkinnasta on tuotu julkisuuteen.

Kittilän kunnanhallitus ei voi tutkinnan käynnistyttyä jäsenten esteellisyyden johdosta käsitellä mainittua yhtiötä koskevia asioita, eikä harjoittaa siihen kohdistuvaa konsernivalvontaa tai käsitellä muutoinkaan esitutkinnassa olevaa asiakokonaisuutta.

Kun kunnanhallituksella näyttää olevan toisenlainen käsitys asiasta, pidätän kuntalain 40 §:n 2 momentin nojalla kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet toimestaan niissä edellä mainituissa asioissa, joita esitutkinta koskee.

Saman lainkohdan nojalla päätän, että pidättämispäätös tulee voimaan heti.

Tämä päätös viedään käsiteltäväksi seuraavaan valtuuston kokoukseen, jonka tulee päättää kunnanhallituksen jäsenten pidättämisestä toimestaan tutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi esitutkinnan kohteena olevissa asioissa. Samalla sen tulee päättää siitä, miten kunnanhallituksen tehtävien hoito näissä asioissa järjestetään tutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin aikana.

Kittilässä 15.9.2014

Inkeri Yritys

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Pätevät naiset pistävät pojat ……..kuriin!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä