Vantaa ja Espoo ennättivät ensimmäisinä kritisoimaan kuntajakoselvittäjien esitystä viiden kunnan muodostamasta metropolikaupungista. Molempien kaupunkien suunnasta vakuutetaan, ettei metropolikaupunki ole oikea ratkaisu alueen ongelmiin.

Espoon suunnasta painotetaan, että siellä kaupunginvaltuusto on useaan otteeseen torpannut pääkaupunkiseudun kuntaliitoksen. Espoolaisten mielestä kyseessä olisi selvä pakkoliitos.

Metropolikaupungin sijasta espoolaisille kelpaisi metropolihallinto.

-Metropolialue tarvitsee vähintään Helsingin seudun 14 kunnan alueelle metropolihallinnon, jolla maankäytön, asumisen ja liikenteen kehitystä ohjataan sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla ja huolehditaan seudun kilpailukyvystä ja elinvoimaisuudesta, todetaan Espoon kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Vantaan suunnasta selvitystä moititaan puutteelliseksi. Selvityksestä puuttuvat selkeät toimet alueen kilpailukyvyn kehittämiseksi ja kestävyysvajeen ratkaisemiseksi. Aluedemokratian kehittäminen onnistuisi ilman kuntaliitostakin. Jotain hyvääkin raportti toki sisältää.

– Selvityksen yhteydessä tehty toimintaympäristöanalyysi on asiantunteva ja siihen voin yhtyä, kaupunginjohtaja Kari Nenonen toteaa Vantaan kaupungin tiedotteessa.

Virallisen kannan Vantaan kaupunki ottaa selvitysmiesten esitykseen alkuvuodesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä