Kuva: Ville Miettinen
Jan Vapaavuori kiisti puheessaan "viekkaat" syytökset siitä, että hän asettaisi kaupungit ja maaseudun vastakkain kannanotoissaan. "Jos olen näin joskus tiedostamattani tehnyt, pyydän sitä anteeksi", Vapaavuori sanoi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok. kertoi keskiviikkona puheessaan valtuustolle, että Helsinki on esittänyt 19. maakunnan, pääkaupunkiseudun maakunnan, lisäämistä maakuntauudistukseen.

Esitys tehtiin hallitukselle tämän kevään aikana ja siitä ei kerrottu aiemmin julkisuuteen, koska hallitukselle haluttiin taata rauha pohtia esitystä, Vapaavuori sanoi.

Helsingin sote-vastustuksen kriitikot ovat toistuvasti kysyneet, miksei Helsinki ole esittänyt vaihtoehtoja hallituksen esityksille uudistuksen valmistelussa. Vapaavuori muistutti, että Helsinki on toistuvasti esittänyt vaihtoehtoisia ratkaisuja uudistuksen toteuttamiseen, mutta esitykset ovat kaikuneet kuuroille korville.

Tuorein ehdotus on, että pääkaupunkiseutu erotettaisiin  muusta Uudestamaasta omaksi maakunnakseen.

– 19 maakunnan malli olisi mahdollistanut pääkaupunkiseudun erityispiirteiden huomioon ottamisen. Se olisi ollut toiminnallisesti kestävä ratkaisu toteuttaa uudistus hallitusti Uudenmaan alueella, Vapaavuori sanoi.

Pormestarin mukaan pääkaupunkiseudun maakunnalle ei kaupungin perustuslakiarvioissa nähty erityisiä esteitä.

– Hallitus ei pitänyt mallin toteuttamista mahdollisena, koska riskinä nähtiin uudistuksen aikataulun viivästyminen, Vapaavuori sanoi.

– Aikataulusta päättämisessä on kuitenkin lopulta kyse vain pelkästä poliittisesta harkinnasta.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen, kesk., muistutti Twitterissä, että pääkaupunkiseudun ääntä on kuultu uudistuksen valmistelussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä