Kuva: Ville Miettinen
Helsingin pormestari Jan Vaapaavuori kiinnittää huomiota kuntien kasvaviin eroihin.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, kok., pohtii blogissaan  kaupunkien erilaistumista. Hänen mukaansa one size fits all ‑ajattelu ei ole enää tätä päivää. Hän tarkoittanee ainakin maakunta- ja sote-uudistusta, jossa sama malli suunnitellaan kaikille riippumatta kuntien ja maakuntien kokoeroista.

Vapaavuori toteaa, että erojen takia myös edut ja intressit eroavat, ja pohtii muun ohella, kannattaako Helsingin enää kuulua Kuntaliittoon.

– Suomessa Helsinki eriytyy muusta maasta – hyvässä ja pahassa – pidimme siitä tai emme. Olen moneen kertaan todennut, että pääkaupungissa suhtaudutaan hyvin eri lailla vaikkapa maahanmuuttajiin, seksuaalivähemmistöihin tai vegaaniruokaan, mutta myös vaikkapa auton omistamiseen tai ulkona syömiseen kuin maassa keskimäärin, Vapavuori kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että samoja ilmiöitä on muissakin kaupungeissa ja toisaalta kaupunkien sisällä on eroja.

– Erot kuitenkin kasvavat, eivät kapene. Yhtenäiskulttuurin aika on, ellei murenemassa, niin ainakin liudentumassa myös Suomessa.

– Jatkuvasti kasvava Helsinki eriytyy muutamien muiden isompien kaupunkien kanssa myös kokoluokkansa takia muusta maasta. Kun suurimmassa osassa Suomen kuntia on vähemmän asukkaita kuin Helsingissä väestö vuosittain kasvaa, on ihan selvää, että haasteet ovat hyvin erilaisia.

Intressierot aistittavissa

Kuntaliiton asema ei Vapaavuoren mielestä ole kadehdittava.

– Jos yrittää edustaa yhä erilaisemmaksi muuttuvaa jäsenkuntaa, edustaako todellisuudessa enää ketään? hän kysyy.

Intressien välisen ristiriidan on pormestari Vapaavuoren mukaan voinut aistia entistä selkeämmin viime kuukausina ja vuosina.

– Kun maamme hallitus on härkäpäisesti survonut eteenpäin maan modernin historian suurinta paikallishallinnon mullistusta ja maakuntalakejaan, Kuntaliiton hiljaisuus historiallisen murroksen keskellä on ollut kovin oireellista.

Vapaavuoren mukaan Helsinki pohtii huolellisesti omaan edunvalvontansa järjestämistä.

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Vapaavuori on oikeassa pohtiessaan Kuntaliiton asemaa ja etenkin sen ihmeteltävän passiivista suhtautumista sote/maku -valmisteluun.
    Kuntakenttä on historiansa suurimman muutoksen kourissa jo pelkästään väestökehityksen valossa. Maan hallituksen suunnitelmat vielä pahentavat näkymiä. Kuntaliitto on harmaa ja passiivinen.
    Kuntien perusidea kaipaa tarkastelua. Kuntaliitto voisi käynnistää keskustelua asiasta ja samalla aloittaa keskustelun kuntalain kokonaisuudistuksesta.
    Kuntalaissa tulisi ottaa huomioon kuntien kovin erilaiset olosuhteet

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*