Vasco Alves Cordeiro toimii aluevaltuustossa Azorien itsehallinnollisella alueella. (Kuva: EU / David Martin Diaz)

Euroopan alueiden komitea on täysistunnossaan valinnut Vasco Alves Cordeiron puheenjohtajakseen seuraavien kahden ja puolen vuoden ajaksi. Nykyinen puheenjohtaja Apostolos Tzitzikostas valittiin samalla alueiden komitean ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Alves Cordeiro, 49, on Azorien aluevaltuuston jäsen. Hän toimi aiemmin kaksi kautta EU:n syrjäisimpiin alueisiin kuuluvan Azorien autonomisen alueen (Portugali) hallituksen puheenjohtajana.

Ennen kuin Vasco Cordeiro valittiin ensimmäisen kerran Azorien aluehallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2012, hän toimi useissa tehtävissä alueen hallituksessa: talousasioista vastaavana aluehallituksen jäsenenä (2008–2012), aluehallituksen puheenjohtajiston jäsenenä (2004–2008), EU- ja ulkoasiavastaavana sekä maataloudesta ja kalastuksesta vastaavana aluehallituksen jäsenenä (2003–2004). Lokakuussa 2016 hänet valittiin uudelleen Azorien aluehallituksen puheenjohtajaksi.

Alueiden komitean esittelytekstin mukaan Vasco Alves Cordeiro kannattaa vakaasti ajatusta siitä, että on tartuttava kiireesti kysymykseen kansalaisten saamisesta uudelleen Euroopan yhdentymishankkeen taakse. Hän on myös omistautunut vahvistamaan sosiaalista, taloudellista ja alueellista yhteenkuuluvuutta Euroopan unionissa ja ajanut sellaisia unionin toimintapolitiikkoja, jotka palvelevat tehokkaasti kansalaisten etuja ja tavoitteita ja vahvistavat alueiden roolia unionin sisäisen demokratian tukipilareina.

Puhuessaan alueiden komitealle valintansa jälkeen Alves Cordeiro korosti, että nykyinen maailmantilanne tarvitsee vahvempaa ja reilumpaa Eurooppaa kaikille.

-Vahvempaa Eurooppaa, joka nojaa perusperiaatteisiinsa, eli ihmisyyden kunnioittamiseen, suvaitsevaisuuteen, oikesvaltioperiaatteeseen sekä demokratiaan. Vahvempi Eurooppa myös korostaa vahvempaa ja säännöllisempää kansalaisten osallistamista päätöksentekoon.

Vasco Alves Cordeiro korosti myös alueiden komitean roolia, jota on vahvistettava entisestään. Paikallis- ja aluehallinnolla tulee olla merkittävä rooli Euroopassa riippumatta välimatkasta, koosta tai vauraudesta.

-EU:n on oltava moottori toivorikkaan tulevaisuuden luomisessa kaikille EU:n kansalaisille, ja tähän alueille ja kauipungeille on annettava ratkaiseva rooli.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*