SDP nappasi johtavan roolin Kemin kaupungin kuntapolitiikassa. Kuvituskuva Kemin kaupungista: arkisto

Vasemmistoliitto hävisi ykköspuolueen asemansa SDP:lle kuntavaaleissa Kemin kaupungissa. Uudessa Kemin kaupunginvaltuustossa SDP:llä on 13 paikkaa ja vasemmistoliitolla 12.

Nämä puolueet ovat vahvassa valta-asemassa Kemissä, jossa keskusta saavutti kolmanneksi parhaana seitsemän paikkaa valtuustosta.

Paavo Väyrynen (kesk.) oli vaalien ääniharava 566 äänellään Kemissä.
Kemin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Ikäläinen ylsi myös ehdokkaana kirkkaasti valtuustopaikkaan 193 äänellä.

– Emme saaneet lisää paikkoja, mutta nyt olemme suurin ryhmä, Ikäläinen pohti juuri, kun vaalitulos alkoi selkeytyä.

– Meillä on nyt enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuuteen.

SDP onnistui vaalityössään Kemissä, Ikäläinen arvioi.

– Meillä oli hyvä lista, hyviä ehdokkaita. Vaalityössähän on ollut mukana ehdokkaiden lisäksi paljon muitakin ihmisiä. Tästä vaalityöstä voi antaa kiitettävän arvosanan.

SDP:n ykköspuolueen asema Kemissä on uudenlainen tilanne reilun 20 000 asukkaan kaupungissa Lapissa. Suurimman vastuuta on ehtinyt kantaa vasemmistoliitto ja sitä edeltänyt SKDL sotavuosista lähtien Kemissä.

– Tuohan tämä historia oman lisämausteensa tähän vaalitulokseen. Vastaava tilanne on ollut silloin, kun isoisäni on ollut mukana politiikassa.

Vasemmistoliitolle pudotusta edellisistä kuntavaaleista

Vasemmistoliitto sai koko maan äänistä 7,9 prosentin osuuden. Vuoden 2017 kuntavaaleissa vasemmistoliiton kannatus oli 8,8 prosenttia.

Päätoimittaja Markku Vento kysyi Kuntalehden maanantain vaalilähetyksessä vasemmistoliiton puoluesihteeriltä Mikko Koikkalaiselta, että kirpaiseeko Kemin menetys?

– En kiinnittäisi huomiota Kemiin tai mihinkään muuhunkaan kaupunkiin. Enemmän tämä kokonaistulos harmittaa ja on pettymys, Koikkalainen vastasi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*