Kuva: Pixabay

Viitaten Kuntalehdessä 10/2023 olevaan juttuun Sysmän perussuomalaisten väitetystä kiistasta liittyen kunnanjohtajan erottamiseen varsinaiset valtuutetut katsovat, ettei kyse ole kiistasta vaan mielipide-erosta. Asioista saa olla eri mieltä, mutta asiat pitää pystyä ottamaan asioina, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin. Asioita pitää myös pystyä katsomaan objektiivisesti ja sulkea henkilökohtaiset suhteet niiden ulkopuolelle.

Valtuutetut toteavat, että valtuustoryhmän sisäiset asiat eivät ole julkisia eivätkä varsinkaan Kuntalehdessä käsiteltäviä asioita, mutta koska varavaltuutetut ovat avanneet asian, koemme oikeudeksemme kommentoida sitä tässä vastineessa.

1) Valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Aromaa on ollut esittämässä epäluottamusta kunnanjohtajalle muiden valtuustoryhmien puheenjohtajien pl. kokoomus kanssa yksittäisenä henkilönä ja istuvat valtuutetut ovat olleet tietoisia asiasta. Koska kyse oli vain epäluottamuksesta kertomisesta ja asia tuli ajankohtaiseksi äkillisesti, ei valtuustoryhmän kokousta asiasta ehditty pitää. Aromaa on myöntänyt, että kokous olisi ollut hyvä pitää, mutta hänen mielipiteeseensä asialla ei olisi ollut merkitystä. Mainittakoon, että valtuustoryhmässä ei ole ryhmäkuria, vaan äänestää saa kuinka haluaa, kunhan mielipiteensä kertoo etukäteen.

2) Varavaltuutetut ovat saaneet kertoa mielipiteensä ja eriävän mielipiteensä siinä vaiheessa, kun asia on tullut äänestysvaiheeseen valtuustossa. Tämä on ollut ajankohtaista 1.10.2023, kun asiaa on käsitelty valtuustoryhmän kokouksessa 2.10. ollutta valtuustoa varten. Kaikki varavaltuutetut eivät osallistuneet kyseiseen kokoukseen. Valmisteluvaiheessa olevasta asiasta ei voi jättää eriäviä mielipiteitä, mutta varavaltuutettujen mielipide on ollut valtuutettujen tiedossa jo keväästä 2023.

Valtuustoryhmän asioista ajantasalla pysyminen vaatii myös omaa aktiivisuutta kuten kokouksiin osallistumista, suurin osa varavaltuutetuista on tätä velvollisuutta laiminlyönyt. Valtuustoryhmän puheenjohtaja on lisäksi kauden alussa pyytänyt ryhmän jäseniä olemaan häneen yhteydessä puhelimitse, mikäli kunnanhallituksen asioista on keskusteltavaa, hiljaista on ollut.

3) Epäluottamusasiat perustuvat pääasiassa kunnanhallituksen alaiseen toimintaan eivätkä ne näin ollen ole julkisesti käsiteltäviä asioita. Luottamus ja epäluottamus ovat lisäksi jokaisen valtuutetun henkilökohtaisia mielipiteitä. Luottamusta joko on tai ei ole. Jokaisella epäluottamuksen puolesta äänestäneellä on varmasti omat perustellut syynsä. Huomioitakoon myös, että yksikään varavaltuutetuista ei ole istunut kuluvalla kaudella kunnanhallituksessa, eivätkä ole näin ollen tietoisia sen sisällä tapahtuneista asioista. Yksikään varavaltuutetuista ei ole valiokuntienkaan jäseniä, ainoastaan yksi heistä on varalla hyvinvointivaliokunnassa.

Sysmässä 8.11.2023

Sysmän perussuomalaisten valtuustoryhmän kunnanvaltuutetut Timo Aromaa, Jesse Hildén ja Mirja Kalliosaari

Muokattu 10.11.2023 klo 10.55: Vaihdettu otsikon vastine-sanan tilalle sanapari oma kannanotto.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä