Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mielestä ministeri Lauri Tarastin selvitystyö on hyvä pohja hallituksen päätöksenteolle valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamiseksi.

Vehviläisen mukaan ministeriöiltä siirrettäväksi ehdotetut tehtävät sopivat jatkovalmistelun pohjaksi. Vehviläinen kuitenkin toivoo, että hallitus omassa jatkovalmistelussaan vielä arvioi, ovatko ehdotetut tehtäväsiirrot kaikkien ministeriöiden osalta riittävät.

– On tärkeää, että myös maakuntia itseään kuullaan siirrettävien tehtävien osalta. Esimerkkinä otan, että jos jonkun maakunnan kaikki kunnat haluavat, että maakunta ottaisi ammatillisen koulutuksen järjestettäväkseen, sen pitäisi olla mahdollista, Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen mielestä hallituksen on Tarastin työtä arvioidessaan ja jatkotyötä tehdessään vastattava erityisesti neljään kysymykseen: miten turvataan maakuntien aito itsehallinto, mikä on maakuntien ja kuntien välinen suhde sekä miten maakuntien rahoitus ja omaisuusjärjestelyt toteutetaan.

MainosViidenneksi, jokerikysymykseksi, Vehviläinen nostaa sen, että miten maakuntauudistuksissa voidaan huomioida riittävällä tavalla henkilöstön, eri toimijoiden, järjestöjen ja sidosryhmien näkökannat.

Hallituksen tavoitteena on saada huhtikuussa lausuntokierrokselle sote- ja maakuntauudistusta koskevat päälait.

Anu Vehviläinen Kunta.tv:n haastattelussa:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*