Mahdollinen pääkaupunkiseudun erityisasema vaikuttaa HUS:n tulevaan rooliin. (Kuva: Ville Miettinen)

Pääkaupunkiseudun erityisjärjestelyt maakunta- ja sote-uudistuksessa ovat juuri nyt hallituksen pöydällä harkittavana, kertoi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., Yle radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa. Pääkaupunkiseudun neljä kaupunkia, Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa ovat tehneet oman esityksenä alueensa erityisjärjestelyistä maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

Hallituksen esitysluonnos maakunta- ja sote-uudistukseksi on parhaillaan lausunnolla, eikä pääkaupunkiseudun erityisasemaa ole lunnoksessa mukana.

Vehviläisen mukaan asiaa harkitaan toisaalta siitä näkökulmasta, miten pääkaupunkiseudun erityisasema sopii uudistuksen kokonaisuuteen. Vastaavia paineita on muuallakin maassa.

Toinen harkittava kysymys on se, mitä erityisasema vaikuttaisi koko Uuteenmaahan.

Vehviläinen ymmärtää maakunnissa tunnetun huolen valtiovallan vahvasta ohjauksesta maakuntauudistuksessa.

Hän katsoo Ylen haastattelussa, että sote-uudistuksessa tarvitaan vahvaa ohjausta. Mutta muuten hänen mielestään eri ministeriöillä pitää olla yksi yhtenäinen ohjausjärjestelmä. Jos jokaisella ministeriöllä on omat ohjausmuotonsa, siitä tulee liian raskas kokonaisuus, hän arveli Ylelle.

Vehviläisen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen lausuntokierros tuo ehkä 500 lausuntoa.

Hän vakuuttaa, että kaikki ne otetaan huomioon, mutta uudistuksen peruskysymyksiin kuten maakuntien määrään ei enää puututa. Sen sijaan tehtäväjakoja voidaan vielä tarkastella uudestaan.

Vehviläisen mukaan maakunnan suhde kuntiin ja toisaalta valtioon on noussut maakuntakierroksella vahvasti esiin.

Aiempia uutisia pääkaupunkiseudun erillisestä sote-esityksestä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä