Kuusi puoluesihteeriä kahdeksasta näytti punaista vaalikelpoisuuden rajaamiselle. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntatalolla käydyssä Demokratiapäivän vaalitentissä puoluesihteereiltä kysyttiin, tulisiko heidän mielestään vaalikelpoisuuden rajoittamista harkita. Nykylainsäädäntö sallii samanaikaisen toiminnan kunnanvaltuustossa, maakuntavaltuustossa ja eduskunnassa.

Vain vihreiden Lasse Miettinen ja vasemmistoliiton Joonas Leppänen ilmoittivat kannattavansa vaalikelpoisuussäännösten tarkastelua.

– Ei ole järkeä että vaalijärjestelmä kannustaa olemaan ehdolla kaikkiin paikkoihin, Miettinen sanoi.

Hän myös arveli, että jonkinlainen ”palomuuri” hallinnon eri tasojen välillä voisi olla tarpeen.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoi luottavansa ehdokkaiden omaan harkintaan, mihin heidän aikansa riittää ja kannattaako ehdolle lähteä.

– Ja jos esimerkiksi on mukana päätöksenteossa kuntatasolla ja maakuntatasolla ja tulee valituksi eduskuntaan, lainsäädäntö voisi mahdollistaa että jätät jonkun tehtävistä, Ovaska sanoi.

Puoluesihteerien vaalikeskustelua kommentoineen Ylen politiikan erikoistoimittajan Riikka Uosukaisen mukaan vaalikelpoisuutta pitäisi kaivaa ja tuoda julkiselle foorumille pontevammin.

– Tämä tulee olemaan ydinkysymys. Tästäkin pitäisi käydä keskustelua. Vaalit ei ole oleellisin demokratian mittari vaan se mitä tapahtuu vaalien välillä. Miten valtaa käytettään, Uosukainen sanoi yhteenvedossaan.

Lue myös:

Nuorisovaltuutettu: Meillä problematisoidaan vaikuttamisen käsitettä

Puolueiden on uusiuduttava – Onko Paavo Väyrynen aikaansa edellä?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*