Nykyinen hallitus ehdi toteuttaa kuntien pakkoliitoksia, myönsi kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen Ylen A-studiossa maanantaina.

– En usko, että tämä hallitus ehtisi käyttää tätä lainsäädäntöä, sen mahdollisuuksia. Sillä kuitenkin ehdittäisiin vuoden 2017 alkuun, jolloin kunnallisvaalikausi on vaihtumassa Virkkunen sanoi.

– Kunnilla on koko tämä vuosi aikaa tehdä omia selvityksiä ja päätöksiään, ja sitten ensi vuonna on sitten aika arvioida se, kuinka pitkälle niitten avulla on päästy.

A-studiossa haastateltu Kaarinan kunnan johto kritisoi hallituksen menettelyä kuntauudistuksessa ylipäätään. Kaarina on tiettävästi yksi kunnista, joissa pakkoliitos Turkuun tulisi kyseeseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Kun (kuntaa) on kuultu, päätökset ovat tulleet yleensä jo seuraavalla viikolla. Eli tavallaan päätökset on tehty ennen kuulemista, ja se on tuntunut pahalta , sanoo Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.

Kaarinassa ihmetyttää myös se, että hallituksessakaan ei tiedetä, millaiset taloudelliset vaikutukset pakotetuilla kuntaliitoksilla olisi.

– En tiedä ainuttakaan kustannuslaskelmaa, mitkä ovat ne hyödyt ja mitkä on ne haitat, sanoo
Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Ranne, sd,.

Virkkunen odottaa, että kunnat ottavat tästä selvää itse.

– Sehän se on juuri, minkä takia kuntaliitosselvityksiä tehdään, että se pitäisi laskea tällä kyseisellä alueella.

Matti Ranne ihmettelee myös suunnitelmaa kansanäänestyksellä päättämisestä.

– Eihän me voida niin mennä, mitä Turku sanoo ja äänestää tästä asiasta. Totta kai me naapurikunnat häviämme kansanäänestyksen silloin, Ranne sanoo.

Virkkusen mielestä kyse ei ole siitä, että kansanäänestyksellä liitettäisiin kuntia toisiinsa.

– Kansan tuki antaa valtioneuvostolle oikeuden tehdä päätöksen. Mitään pakkoautomaattia ei olla luomassa, Virkkunen näkee.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

A-studio Yle Areenassa (pakkoliitosten käsittely alkaa kohdassa 18.45)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*