kuva: Ville Miettinen
Kittilän kunta valittaa KHO:een luottamushenkilöiden hyllyttämisestä. Samoin tekee valtiovarainministeriö.

Valtiovarainministeriö on päättänyt valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 10. kesäkuuta antamasta päätöksestä, joka koski Kittilän kunnan luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimista. Hallinto-oikeus kumosi luottamustoimista pidättämisen kymmenen kuntapoliitikon osalta.

Valtiovarainministeriö katsoo, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös on säännöksen soveltamisen kannalta tärkeä ennakkotapaus ja asia on syytä viedä korkeimman hallinto-oikeuden päätettäväksi.

Valtiovarainministeriö pidätti kesäkuussa 2018 luottamustoimista 20 kuntapäättäjää
siihen saakka, kunnes heitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa. Ministeriön mukaan syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimissa oikeudenkäynnin aikana vaaransi kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden ja tämän vuoksi luottamustoimesta pidättäminen oli välttämätöntä.

Hallinto-oikeus katsoi, että kymmenen päättäjän osalta kysymys on ainoastaan yhteen päätöksentekoon, valmisteluun tai täytäntöönpanoon osallistumisesta, ja siksi heidän osaltaan luottamustoimesta pidättäminen ei ollut välttämätöntä.

Myös Kittilän kunta valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Kunnan mielestä kaikkien syytteessä olevien hyllyttäminen päätöksenteosta olisi pitänyt kumota. Kittilän kunnanhallitus päätti tiistaina äänin 6–2 valtuuttaa vt. kunnanjohtajan ja hallintojohtajan valmistelemaan valituksen KHO:een.

Kittilän päättäjiä koskeviin virkarikossyytteisiin odotetaan päätöksiä Lapin käräjäoikeudesta kesäkuun viimeisellä viikolla.