Kuva: Ville Miettinen)

Hallitusneuvottelujen työryhmien tausta-aineistot ovat tulleet julkisiksi. Niissä on taustamateriaalia tulevan hallituskauden ohjeistamiseksi, mutta materiaalia ei ole hyväksytty hallitusohjelman osaksi eivätkä puoluejohtajat ole niitä käsitelleet.

Toimintatavat-ryhmän tausta-aineistossa kiirehditään digitalisaation hyötyjä. Työryhmässä esitettiin, että valtiovarainministeriöltä edellytetään budjettiriiheen mennessä strategialähtöinen julkisen sektorin digitalisointien investointiohjelma kuudelle vuodelle.

Aineistossa kiinnitetään huomiota siihen, että valtiovarainministeriöllä ei ole kokonaisvaltaista suunnitelmaa tai laskelmia julkisen sektorin digitalisaatioinvestoinneista ja niiden takaisinmaksuajasta. Valtiovarainministeriön ylläpitämässä valtionhallinnon ICT-hankesalkussa on noin sata hanketta, joissa on kuvattu niiden kustannukset ja tuottavuushyödyt. Nämä tuottavuushyödyt ovat tausta-aineiston mukaan jo sisällä valtiovarainministeriön kehyksissä. Kunnilla vastaavaa hankesalkkua ei ole olemassa.

Esityksen mukaan mahdollisten alkuvaiheen investointien on realisoiduttava kuuden vuoden aikajänteellä vähintään samansuuruisina säästöinä. Hallituksen halutaan päättävän asiasta investointiohjelmaesityksen pohjalta budjettiriihessä.

Lisäksi halutaan edistää ulkopuolisen osaamisen hankkimista valtiovarainministeriöön käyttäjälähtöisyyden ja tuottavuusosaamisen vahvistamiseksi.

 

Vaikutusarviointia halutaan parantaa

 

Tausta-aineistossa ehdotetaan uutta elintä vastaamaan lainsäädännön vaikutusarvioinnin laadun parantamisesta. Tarkoitus olisi parantaa lainsäädännön ja normien laatua.

– Kokemukset muista maista ovat osoittaneet, että vastaavan elimen työllä kyetään välttämään turhaa uutta hallinnollista taakkaa ja sääntelyä, paperissa perustellaan.

Ryhmä esittää myös, että kokeilukulttuurin kehittämiseen varataan henkilöstöresursseja. Yksi henkilö halutaan osoittaa kehittämään hallituksen strategisten tavoitteiden seurannassa käytettävin indikaattorien ja mittareiden kehittämiseen.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*