VM:n ja STM:n johtamien lakiuudistuten valmisteluryhmissä alaryhmineen on noin 90 jäsentä. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistusta ja itsehallintoalueiden muodostamista suunnittelee niin monta ihmistä niin monessa ryhmässä, että uudistuksen koordinointi on haasteellista, kirjoittaa ylijohtaja Päivi Laajala valtiovarainministeriön blogissa.

Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin ja selvityshenkilö Lauri Tarastin lisäksi uudistusten valmistelun kokonaisuuteen kuuluu useita ryhmiä, joita vetää joko projektinjohtaja tai vastuuministeriön virkamies. Valmisteluryhmiä on viisi ja alaryhmiä seitsemän. Ryhmien jäseniä on yhteensä noin 90.

– Valmistelijoiden kesken on vielä tiimejä ja vapaamuotoisia asiantuntijaporukoita, jotka sukkuloivat ja koordinoivat työtä jatkuvasti, Laajala kirjoittaa.

Laajala korostaa myös, että uudistuskokonaisuus vaatii useiden uusien lakien kirjoittamista ja nykyisten lakien muuttamista.

– Uudistuksen perustuslainmukaisuus on arvioitava. Lisäksi lainsäädännön muutostarpeiden arviointia edellyttävät myös noin 200 000 virka- ja työsuhteisen henkilöstön, noin 6,5 miljardin euron omaisuuden ja laajan tiedonhallinnan järjestelyt.

Uudistuksen aikataulun Laajala myöntää erittäin tiukaksi. Vertailukohtana hän käyttää edellisen hallituskauden valtionosuusjärjestelmän ja kuntalain uudistamisten valmisteluja, joihin kului kaksi vuotta.

– Nyt valtionosuusjärjestelmän uudistus ja kuntalakia vastaava laki itsehallintoalueista ovat osa ensimmäisen vaiheen kokonaisuutta, jonka valmisteluaikaa on noin 8 kuukautta.

Uudistuksen vaikeimmaksi tehtäväksi Laajala nimeää rahoitusmallin. Rahoitusratkaisun haasteellisuuteen viittasi eilen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., joka Helsingin Sanomissa kuvasi asian vaikeutta toteamalla sen valvottavan vielä monta yötä.

Lue lisää:

Päivi Laajala: Ei vain yhden lain säätämistä

Lue myös:

Lakien valmistelu saa tukiryhmän

Kuntalehti kokosi sote-valmistelun kipupisteet

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*