Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimisto sijaitsee Helsingin Etelärannassa. Itäisen Suomen maakuntajohtajat toivovat, että hallitus kuulee EK:n ääntä. Kuva: EK

Itäisen Suomen kuuden maakuntajohtajan toivomus on, että Petteri Orpon hallitus kuuntelee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n linjauksia nyt maanantaina alkaneessa kehysriihessä.

EK:n mukaan olisi sitouduttava Itä-Suomen, Kaakkois-Suomen ja Kainuun muodostaman kuuden maakunnan muodostaman alueen elinvoimaa vahvistaviin toimenpiteisiin. Nämä sitoutumisesitykset tuodaan esiin Etelä-Savon maakuntaliiton tiedotteessa.

Maakuntajohtajat muistuttavat tiedotteessa, että itäinen Suomi on kärsinyt Suomen alueista eniten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aiheuttamista taloudellisista vaikutuksista.

Elinvoimaa vahvistavilla toimenpiteillä itäinen Suomi toisi merkittävän sysäyksen koko maan kipeästi tarvitsemalle talouskasvulle.

– Itäinen Suomi tarvitsee tukea investointien saamiseksi alueelle. Tuen mahdollisuuksia on runsaasti, mutta kipeimmin tarvitsemme investointeja energiaan ja vihreään siirtymään, Itä-Suomen yhteistyötä vetävä Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen kertoo tiedotteessa.

– Toivomme, että hallitus sitoutuu kehysriihessä EK:n esitykseen Fingridin kehittämissuunnitelman päivittämiseksi, jotta saamme itäiseen Suomeen tasavertaisen kantaverkon.

Erityistalousalue

Maakuntajohtajat kannattavat EK:n esittämää ajatusta, jonka mukaan itäisestä Suomesta tulisi tehdä erityistalousalue.

Erityistalousalueen puitteissa voitaisiin tehdä kokeiluja ja pilotteja, joilla käytännössä edistettäisiin investointeja ja yritysten kasvua sekä parannettaisiin alueen infrastruktuuria.

– Itäisen Suomen elinvoiman merkitystä turvallisuudelle korostetaan koko maan ja myös Euroopan unionin tasolla. Tilanteemme on poikkeuksellinen ja tarvitsemme siksi poikkeuksellisia keinoja. Ennen muuta peräänkuulutamme nyt kauniiden puheiden lunastamiseksi konkretiaa, maakuntajohtajat lausuvat tiedotteessa.

Maakuntajohtajat korostavat edustamiensa maakuntien sitoutumista hyvään keskinäiseen yhteistyöhön, jota heidän mukaansa myös EK kannanotossaan peräänkuulutti.

Maakuntajohtajat ovat mukana maan hallituksen asettaman itäisen Suomen ohjelman valmisteluryhmässä ja tekevät tiivistä yhteistyötä yhteisten toimenpiteiden esittämiseksi hallitukselle.

– Olemme valmiita työskentelemään hyvinkin nopealla aikataululla, mutta toimeenpano voidaan puolestamme aloittaa toteuttamalla Elinkeinoelämän keskusliiton kärkiesitykset, maakuntajohtajat linjaavat yhdessä.

Maakuntajohtajat toteavat lisäksi, että elinvoiman kehitys vaatii valtion aitoa läsnäoloa kaikissa itäisen Suomen maakunnissa.

Valmisteilla olevassa valtion aluehallinnon uudistuksessa uusia elinvoimakeskuksia muodostettaisiin nimenomaan itäiseen Suomeen nykyistä rakennetta selvästi vähemmän, mitä maakuntajohtajat eivät voi hyväksyä.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*