Valittu metropolimalli oli kahden vaihtoehdon yhdistelmä.

Metropolilakia valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Päivi Laajala valtiovarainministeriöstä arvioi Yle Helsingille, että metropolivaltuuston vallankäyttö jää etäälle tavallisen äänestäjän arjesta.

– Ne tehtävät ovat luonteeltaan strategisia. Päätöksentekotaso on aika korkealla tasolla, kun se on metropolikaavaa, joukkoliikenteen suunnittelua ja vesihuollon järjestämistä, Laajala pohtii.

Laajalan mukaan hallituksen budjettiriihen yhteydessä linjaama metropolimalli on yhdistelmä kahta vaihtoehtoa, sellaista jossa metropolihallinnolla on vähän tehtäviä eikä vaaleja tarvita, ja sellaista jossa tehtävät ovat laajat ja valtuusto valitaan vaalilla.

Hallitus päätyi malliin, jossa metropolivaltuusto valitaan vaalilla mutta sen tehtävät ovat suppeahkot. Metropolihallinnolla ei ole verotusoikeutta.

– Työryhmänä tietysti halusimme osoittaa vaihtoehdoissa, että tehtävien pitäisi olla vaikutuksellisia ja merkityksellisiä, kun mennään vaaleihin, jotta ei kävisi niin, että tehtävä onkin vaatimaton ja osallistuminen jää laimeaksi, Laajala sanoo Ylelle.

Metropolialueen kuntien johto hämmästyi hallituksen linjauksesta.

– Kun kunnoilta samaan aikaa viedään sote, mitä pääkaupunkiseudun kunnille sitten jää, kuntajohtajat ihmettelivät Kunta.tv:n haastattelussa kuntajohtajapäivillä.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä