Jos hallituksen kaavailemalla kuntalain pakkoliitospykälällä synnytetään kaupunkikeskuksista kehyskuntineen uusia suuria kaupunkeja, edessä voi olla vuosien riitely vanhojen kunnanrajojen jatkaessa kummitteluaan, arvioivat Yle Uutisten haastattelemat tutkijat.

Tutkijoiden mukaan ei voi ennustaa, säästyisikö pakkoliitoksilla rahaa. Menojen vähentämistä syntyy vain, jos jostakin luovutaan. Tätä karsimista entisten kuntien edunvalvonta voi vaikeuttaa.

– Tampereella liitos olisi yhdyskuntarakenteen kannalta perusteltu. Päättäjät kuitenkin kokevat elävänsä ihmisen kokoisissa kaupungeissa, eivätkä näe liitosten hyötyjä, sanoo tutkija, kunnallispolitiikan lehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

– Liitoksella taattaisiin, että kehyskunnat eivät voi poimia rusinoita pullasta ja jättää keskuskaupunkia kantamaan vastuuta opiskelijoista ja ikääntyneistä. Tulevaisuusnäkökulma voitaisiin kuitenkin hukata riitelemällä, onko Ylöjärvellä vai Pirkkalassa lukio rajan sillä tai tällä puolella. Voi olla, että tulisi esimerkiksi kaupunginosavaltuustot. Tampereen keskustasta on hankala nähdä entiselle Sahalahdelle, Airaksinen arvioi.

MainosUutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*