Perussuomalaisista ja sen eduskuntaryhmästä erotettu Timo Vornanen on ilmoittanut jatkavansa kansanedustajana omasta ryhmästään käsin. (Kuva: Pirjo Tuominen, eduskunta)

Perussuomalaiset on erottanut kansanedustaja Timo Vornasen ja europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen puolueestaan. Yle uutisoi asiasta maanantaina. Erotetut vahvistavat Ylelle, että erottamispäätös tehtiin perussuomalaisten puoluehallituksen kokouksessa viime torstaina 9. toukokuuta.

Viikkoa aiemmin torstaina 2. toukokuuta perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti erottaa rikoksista epäillyn Vornasen ryhmästään.

Pian tämän jälkeen Vornanen lähetti medialle tiedotteen, jossa kertoi perustavansa oman ryhmän eduskuntaan. Sama on mahdollista kuntapolitiikassa. Jos valtuutettu eroaa tai erotetaan valtuustoryhmästä, hän voi perustaa oman ryhmän ja jatkaa valtuutettuna, ellei tule valtuuston toimesta pidätetyksi luottamustoimesta.

Vornanen on Joensuun kaupunginvaltuuston perussuomalainen jäsen ja puolueen valtuustosäännön mukaan valtuutettu erotetaan valtuustoryhmästä automaattisesti, jos hänet erotetaan puolueesta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Käytännöstä kertoi Kuntalehdelle Joensuun kaupunginvaltuuston perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jussi Wihonen.

Teuvo Hakkarainen valittiin europarlamentaarikoksi perussuomalaisista, mikä ei tule toistumaan tulevissa vaaleissa. (Kuva: Euroopan Unioni)

Hakkaraista ei EU-ehdokkaaksi

Perussuomalaiset ilmoitti Hakkaraiselle jo helmikuussa, ettei tätä oteta puolueen ehdokkaaksi kesän europarlamenttivaaleihin. Ylen mukaan syyksi kerrottiin puolueen vastainen toiminta, joka oli myös puolueesta erottamisen syy.

Hakkarainen ilmoitti asettuvansa ehdolle sitoutumattomana Vapauden liiton listoilta.

Kansanedustajuus säilyy

Eduskuntaryhmästä ja puolueesta erottaminen ei tarkoita Vornaselle kansanedustajuuden loppumista. Edustaja voi jatkaa yhden hengen eduskuntaryhmässä toimien, kuten Vornanen jo ilmoitti toimivansa.

Kansanedustajaa ei voi erottaa eduskunnasta rikoksen vuoksi ilman lainvoimaista tuomiota. Edustajatoimen olennainen ja toistuva laiminlyönti on ei-rikosoikeudellinen erottamisperuste. Kansanedustaja voi kuitenkin pyytää eroa, ja eduskunta voi tällöin myöntää eron. Vornanen on todennut aiemmin, että pyytää itse eroa, jos juridiset perusteet lainvoimaisen tuomion annon jälkeen täyttyvät.

Myöskään kaupunginvaltuutetun tehtävästä henkilöä ei voida erottaa luottamustoimien ulkopuolisen rikosepäilyn vuoksi. Valtuustolla ei ole toimivaltaa luottamushenkilön asemaan ennen kuin syyte on nostettu. Tutkinnan aikana toimenpiteisiin ei voi ryhtyä.

Poliisi epäilee Vornasta ampuma-aserikkomuksesta, laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta ampumavälikohtauksessa, joka tapahtui huhtikuun lopulla ravintolaillan päätteeksi Helsingin keskustassa. Vornasen epäillään osoittaneen aseella kahta henkilöä päin ja ampuneen laukauksen maahan. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*