Yleisradion mukaan aiemmin vastahakoiset kunnat valmistautuvat ottamaan vastaan pakolaisia. Työ- ja elinkeinoministeriö maksaa 20 000 euroa kunnille, jotka ottavat vastaan vähintään 20 pakolaista ja jotka eivät ole ottaneet pakolaisia viimeisen neljän vuoden aikana.

Yleisradion mukaan ainakin Kerava, Loviisa ja Pukkila Uudellamaalla harkitsevat tarjoukseen tarttumista. Pakolaisetn määrän tiedettiin nousevan jo ennen kuin suuri turvapaikanhakijoitten vyöry tavoitti Suomen.

Keravan sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Erja Wiili-Peltola arvelee Ylelle, että valtion tarjous on niin pieni, että se tuskin on kunnissa ratkaisun perusta.

Useat kunnat ovat pitäneet taukoa pakolaisten vastaanottamisessa. Turvapaikanhakijoitten vyöry on siirtänyt keskustelun pakolaisten vastaanottamisesta taustalle ja nostanut keskusteluun erilaiset maahanmuuttajaryhmät. Toisaalta keskustelussa ovat erilaiset ryhmät menneet usein sekaisin.

Pakolaiset ovat henkilöitä, joille on myönnetty pakolaisen asema eli jotka on todettu suojelua tarvitseviksi. Pakolaisavun sivulla on koottu eri termien määritelmiä.

Pakolaisten vastaanottaminen on jakanut kuntia samoin kun on eroja myös suhtautumisessa turvapaikanhakijoitten vastaanottamiseen. Joissakin kunnissa puhutaan mahdollisuuksista, joissakin resurssien rajallisuudesta.  Kaikki kuitenkin kaipaavat valtiota kustannuksia kattamaan.

Kuntalaiset ovat käyneet keskustelua pakolaisista lähinnä adressein, mutta turvapaikanhakijat ovat koonneet ihmisiä mielenosoituksiin.

Suuren turvapaikanhakijavyöryn aikana osa kunnista on pääsyt myymään palvelujaan vastaanottokeskuksille. Esimerkiksi Lapissa maahanmuuttovirasto on ohjannut vastaanottokeskuksia ostamaan muun muassa neuvolapalveluja kunnilta.

Myös yksityinen sektori on saanut vastaanottokeskuksista runsaasti asiakkaita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*