Tänään kuntavaalitavoitteensa julkistanut Suomen Yrittäjät haluaa vähentää merkittävästi kuntien palveluyritysten roolia markkinoilla. Järjestö muistuttaa, että kuntien hankinnoilla on suuri merkitys oman kunnan yritysten menestykselle ja mahdollisuudelle kasvaa ja työllistää.

Laaja kunnallinen yritystoiminta aiheuttaa Yrittäjien hallituksen puheenjohtajan Jyrki Mäkysen mukaan tehottomuutta, verotaakan kasvua yrityksille ja työntekijöille ja syö lisäksi elintilaa työllistäviltä yrityksiltä.

– Kunnanvaltuustojen ei pitäisi pohtia, miten palvelut tuotetaan, vaan mistä ne ostetaan, Mäkynen näkee.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan kunta on nykyään palvelutehdas, kun sen tulisi olla verkostojen ja toimintaedellytysten luoja.

Pentikäisen mukaan yksityiset yritykset pystyisivät tuottamaan palvelut tehokkaasti ja voisivat julkisten asiakkuuksien avulla kasvaa, kansainvälistyä ja työllistää.

– Jos yksityisille yrityksille ei jää elintilaa, se on kohtalokasta kuntien taloudelle, koska kunnan hyvinvointi perustuu yritysten kautta tuleviin työpaikkoihin ja verotuottoihin, Pentikäinen kirjoittaa blogissaan.

Yrittäjäjärjestö pyrkii säilyttämään yrittäjävaltuutettujen suhteellisen osuuden, mikä tarkoittaa viidesosaa valituista. Viime vaaleissa valittiin lähes 2 000 yrittäjää valtuustoihin.

Jyrki Mäkysen mukaan sekä maakunnilla että kunnilla tulee olemaan vahva elinkeinopoliittisen toimijan rooli.

– Korostamme, että kunta tulee olemaan valtaosalle yrittäjiä se lähin yhteistyökumppani, Mäkynen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avatar Y-järjestön kanta haiskahtaa oman edun ajamiselta sanoo:

    Johtaako yrittäjäjärjestön kannanotto siihen, että jokainen yrittäjä kunnassaan on vaalikelvoton, koska heidän tavoitteensa on yksipuolisesti ohjata kunnan päätöksentekoa ja toimintapolitiikkaa vain yrittäjiä suosivaan suuntaan. Intressiristiriita on ilmeinen. Kuntien yhtiöt ovat aina kunnan asialla eli toteuttavat yhteistä hyvää. Yritysten suosimisen tarkoitushan on aina ohjata taloudellista hyötyä hyvin rajalliselle yrittäjäjoukolle, usein yhdelle henkilölle, niin kuinka se voi olla kuntalaisten yhteisen edun edistämistä.
    Suomessa huudetaan vapaan kilpailun puolesta. Miksi yrittäjäjärjestö haluaa sulkea kuntien yhtiöt kokonaan pois kilpailusta. Ettekö te olekaan vapaan kilpailun kannalla? Kun puhutte kilpailusta, kilpailkaa rehdisti ja ilman diskriminointia. Paikallisuudella ette pitkälle pärjää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*