”Päivässä ei ole tyhjiä aukkoja, mutta tykkään sellaisesta temposta” – näin sanoo Kokkolan Stina Mattila
Kaupunginjohtaja Stina Mattilan tukipilari on sihteeri Sonja Remell, jonka kanssa käydään torstain aikataulut vielä kertaalleen läpi.
Päivi Karjalainen, kuvat
Stina Mattilan ensimmäinen kokous alkaa torstaina kello 7.00. Kellonajassa ei ole sinänsä mitään poikkeuksellista, koska aika on otettava jostain, sillä talvinen päivä on täynnä.
Tänään Kokkolan kaupunginjohtaja tekee varhaisimmat työt kotikonttorilla vaikka pitääkin kaupungintalostaan. Epätavanomaista on tänään se, että Kuntalehden toimittaja ja valokuvaaja ovat merikaupungin johtajan kintereillä koko päivän.
Tästä alkaa uusi sarja ”Päiväni johtajana”.
Hyväntuulinen Mattila kertoo, että ensimmäisen kokous käsittelee seuraavan viikon ajankohtaisia asioita puheenjohtajiston kanssa.
Kotoa Kokkolan kaupungintalolle Stina Mattila lähtee hiukan ennen kahdeksaa. Aamuhämärän ja päivän juhlavan päätöksen välille mahtuu monenlaista suunniteltua ja yleensä yllätyksiäkin.
– Huomenta, god morgon, huikkailee kaksikielisen kaupungin kaksikielinen johtaja.
Aamun tärkeä kohtaaminen on sihteeri Sonja Remellin kanssa. Viime hetken muutokset on hyvä käydä läpi. Johdon maisema sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Kun yhteistyötä tekevät istuvat lähekkäin, on helppo hoitaa juoksevia asioita.
– Muistitko Ben, että tänään on Kuntalehti täällä, kysyy Stina töihin tulevalta hallintojohtajalta.
Ben Weizmann yrittää leikillään väistellä kameraa ja vahvistaa, että johdon työtilaa voidaan kutsua vaikka ”lennonjohtotorniksi”.
Hallintojohtaja Ben Weizmann ja Stina Mattila tietävät, että huumoriakin tarvitaan kovan työn keskellä.
Päivästä on tulossa kiireinen, mutta ilmassa leijailee hyvä tunnelma ja naurua.
– Kyllä meillä on oikeastikin näin mukavaa, hymyilee Sonja, joka on ollut Mattilan sihteeri kahdeksan vuotta.
Työstä kaupunginjohtajan sihteerinä Sonja Remell pitää. Vuodet ovat hitsanneet yhteen.
– Osaan lukea Stinaa yhä paremmin.
Stinan ja Sonjan keskustelut käydään ruotsiksi, mutta kieli vaihtuu nopeasti suomeksi tilanteen mukaan. Kokkolassa ruotsin kielen osaamisella on aitoa merkitystä.
Kokkolalaisista kaksitoista prosenttia on ruotsinkielisiä ja monet perheet ovat kaksikielisiä. Kokkola-Karlebyyssä on myös viisi ruotsinkielistä koulua ja kourallinen ruotsinkielisiä päiväkoteja.
Kielikylpyä annetaan ruotsiksi ja englanniksikin. Toki kaupungissa puhutaan kaiken kaikkiaan kymmeniä eri kieliä. Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien osuus on neljä prosenttia ja se on kasvamaan päin.
Aamu jatkuu Taisto-varautumisharjoituksella kaupungintalon ykköskerroksessa kokoushuone Kälviässä. Kaupungintalon kokoushuoneet on nimetty Kokkolan eri alueiden mukaan kuten Öja, Ullava ja Kaarlela.
Taisto-harjoituksessa tietohallintopäällikkö Matias Karlström (kolmas vasemmalta) on henkilö, joka kertoo kaupunginjohtajalle tilanteesta.
Tässä Taisto-harjoituksessa kyse on kyberhyökkäyksestä. Stina Mattila pitää tärkeänä sitä, että jokainen tietää roolinsa ja tiedetään tilannekuva.
– Olennaista on, että kokkolalaiset ovat turvassa ja saavat oikeata tietoa, arvioi Mattila.
Kaupunginjohtaja puhuu myös psyykkisestä resilienssistä ja sen merkityksestä kriisien keskellä. Kaupunginjohtajan tehtävänä on olla myös henkinen johtaja kriiseissä.
Stina Mattilan työpaikka on tietysti koko Kokkola, mutta rakennuksista keskeisin on kaupungintalo, joka valmistui 1980. Se sijaitsee kaupungin keskustassa, aivan torin vieressä. Kaupungintalon ohi kulkee Sunti, ruotsiksi Sundet. Kaupunginsalmi on jäänne merenlahdesta.
Kokkolalaisten kaupungintalo on väritykseltään harmaa, mutta sisältä muutama vuosi sitten remontissa freesattu ja tilava.
Kaupungintalon sivuitse Suntin molemmin puolin on viihtyisä puistoalue. Sunti johtaa meren rantaan noin kolmen kilometrin päähän. Siellä on rantaan tehty Meripuisto, uimaranta ja sinne kohosi myös asuntomessualue vuonna 2011.
Kaupungintalon ikkunoista näkyy torin lisäksi Neristan eli Kokkolan hyvinhoidettu vanha kaupunki. Kauniista näkymistä huolimatta kyse on ravakasta arkipäivästä. Tänään on torstai, mutta onko se sitten tavallinen työpäivä? Hiukan kysymys hymyilyttää kaupunginjohtajaa.
– Tavallisena työpäivänä on tosi tiukkaan laitettu palavereita. Läpsystä vaihtoon. Päivässä ei ole tyhjiä aukkoja, mutta tykkään sellaisesta temposta.
Tosin Mattila toteaa, ettei laske työaikaa eikä se varmasti kaupunginjohtajan työssä onnistuisikaan.
Kokkolan johtajan tärkeä tuki onkin jo aamulla tavattu Sonja Remell, joka pitää aikataulun järjestyksessä.
– Olen luovuttanut kalenterin hallinnan. Sonja myös katsoo, että ihan kaikkeen ei kannata Stinaa laittaa. Tärkeintä että joku kaupungilta lähtee.
Kun päivät ovat täynnä, vaatii rutiinia ehtiä valmistautua päivän kokouksiin ja tapaamisiin. Mattila sanoo nauttivansa siitä, että saa rauhassa valmistautua.
– Viikkorytmi on sellainen, että valmistaudun sunnuntai-iltana ja katson koko viikon tekemiset. Yleensä illalla ennen kuin menen nukkumaan, tulee vilkaistua, mitä seuraavana päivänä on edessä. Aamulla tulen seitsemän jälkeen kaupungintalolle.
Tulevan maanantain kaupunginhallituksen esityslistan tekeminen sujuu hyvin, kun paikalla ovat hallintosihteeri Lea Mäkelä, hallintojohtaja Ben Weizmann ja kaupunginjohtaja. Kuva: Päivi Karjalainen
Maanantai on omalla tavallaan stressimomentti, sillä kokoukset ovat monesti aika pitkiä ja intensiivisiä. Tiistaina on johtoryhmäpäivä. Torstaina tehdään esityslistoja, ja niin tapahtuu tänäänkin. Kokous pidetään kaupunginjohtajan isossa kokoushuoneessa, jonka nimi on Ohtakari.
Seinän levyinen valokuva näyttää huoneessa vieraileville karunkaunista saarta.
– Nyt kaupunginhallituksen lista on melko lyhyt, mutta se ei korreloi kokouksen pituuden kanssa, kuvailee kaupunginjohtaja, jonka kanssa listatöissä ovat hallintosihteeri Lea Mäkelä ja hallintojohtaja Weizmann.
Puolivälissä listakokousta Kuntalehden toimitus lähtee tauolle. Käsittelyyn on tulossa salainen asia ja sitä ei päästä tässä vaiheessa kuuntelemaan.
Stina Mattilaa pidetään kompromissihalukkaana johtajana, joka ei ajattele, että oman näkemyksen on aina voitettava, arvioi Kuntalehden toimittaja.
Ehkä näinkin, mutta vieressä kuunteleva hallintojohtaja Weizmann kyllä osoittaa tämän oletuksen osittain vääräksi.
– Kyllä Stinalle voi vastaan sanoa, mutta aika hyvin pitää perustella, että näkemys muuttuu, sanoo hallintojohtaja hymynkare suupielessä ja lisää, että niin pitää ollakin.
Kokenutkin johtaja miettii joskus, miten esitykseen suhtaudutaan.
– Aina on listalla sellaisia asioita, että saapa nähdä mitä tuosta ajatellaan ja onko tarpeeksi infoa, että päättäjät pystyvät tekemään päätöksiä. Yleensä osaan arvioida, miten käy. On tehtävänä osata aistia, mikä on poliittinen tahtotila. En ole ehdoton, mutta ei joka kerta viitsi juosta päin betoniseinää, arvioi Mattila.
Hän on ottanut avukseen muun muassa iltakoulut.
– Otetaan esimerkiksi maankäyttösopimukset. Nämä asiat ovat aika monimutkaisia enkä kadehdi päättäjien asemaa.
Toinen tärkeä asia on ihmisten kohtaaminen.
– Avartaa silmiä, kun tullaan pois euromerkkien ja pykälien parista.
Vähän ennen puolta päivää on töitä on tehty lähes viisi tuntia, ja Stina Mattila ehtii lounaalle kaupungintalon alakertaan. Syömiselle ei jää juuri aikaa, sillä ohjelmaan on tullut tunnin ylimääräinen kokous aiheesta, jota ei medialle tässä vaiheessa avata.
Stina Mattila on toisen kauden kaupunginjohtaja. Kokemusta maakuntakeskuksen, oman synnyinkaupungin johtamisesta siis on. Hiukan yli 400-vuotias tervakaupunki on tunnettu teollisuudestaan ja satamastaan. Kokkola ei tuota suuria otsikoita valtakunnassa, mutta menee eteenpäin vahvasti numeroa tekemättä.
Kokkolassa on nyt noin 48 300 asukasta. Väestöennusteen mukaan kaupungin väkimäärä kasvaisi kuudella asukkaalla vuoteen 2040.
Kokkola uskoo vahvasti puhtaan teollisuuden siivittämään väestönkasvuun ja investoi muun muassa uusiin päiväkoteihin ja kouluihin. Osa muuttajista on omasta maakunnasta.
Lounas Ravintola Coccolitassa on tänään nopea, sillä ohjelmaan on tullut ylimääräinen kokous. Stina Mattilan kanssa ruokaa jonottaa markkinointi- ja viestintäpäällikkö Päivi Korpisalo, joka hyödyntää jonotusajan vilkaisemalla viestejä. Kuva: Päivi Karjalainen
Vähän ennen yhtä iltapäivällä Lapset, nuoret ja päättäjät -tilaisuus on alkamassa. Kaupunginjohtajalla on avauspuheenvuoro ja hän kiirehtii paikalla juttelemaan lasten ja nuorten kanssa. Se sujuu luontevasti kolmen lapsen äidiltä.
– Kouluruoka on tärkeä asia. Syömällä täysipainoista ravintoa, jota meilläkin kouluissa tarjotaan, jaksaa paremmin, hän kertoo avauspuheenvuorossa.
Nuorisovaltuuston ja kaupungin päättäjien kohtaaminen on jatkunut vuodesta 2012. Tänä vuonna mukana on nuorisovaltuuston lisäksi paikalla lapsivaltuusto. Tänään keskustellaan ruuan lisäksi koulussa jaksamisesta ja mielenterveyden haasteista sekä päihteiden käytöstä.
Stina Mattila kohtaa lapset ja nuoret Kokkolasalissa. Mirva-Reeta Piippo (vasemmalla), Helmi Päivärinta, Aukusti Rantala, Pyry Saariaho, Sofia Järvinen ja Lilja Vitikka juttelevat kaupunginjohtajan kanssa.
Aukusti Rantala on tammikuussa kymmenen vuotta täyttävä lapsivaltuuston jäsen. Torkinmäen koulun oppilas on mukana edustaakseen oman koulun muita oppilaita. 3.-luokkalainen Aukusti on kiinnostunut edistämään jaksamista.
– Kerään tietoja siitä, mitä muut (oppilaat) haluavat tehdä välitunneilla. Kukaan ei jaksa kauhean hyvin, jos on koko ajan sisällä, arvioi Aukusti Rantala.
3.-luokkalainen Aukusti Rantala kuuluu lapsivaltuustoon.
Nuorten kohtaaminen on Kokkolassa pitkä perinne. Paikalla Juuso Haataja sekä Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus.
Jemina Savolainen on yksi lasten ja nuorten tapahtumaan osallistuvista lapsista.
Pikapalaverin voi toteuttaa vaikkapa kaupungintalon aulassa. Tässä kuulumisia vaihtavat henkilöstöjohtaja Anette Törmänen-Lindqvist ja Stina Mattila.
Kaupunginjohtaja Stina Mattilan päivän aiheet liikkuvat isoista pieniin. Joskus hän tapaa myös yksittäisiä kansalaisia näiden huolissaan.
Kansalaistapaamisessa aiheesta Varvinkuja puhutaan liikennejärjestelyistä kokkolalaisen Helena Ylitalon kanssa. Varvinkuja on yksi vanhoista huvila-alueista Kokkolassa.
Stina Mattila vastaanottaa kokkolalaisen Helena Ylitalon, joka on varannut ajan kaupunginjohtajalta.
Kaupungintalon ikkunasta näkyy myös vanha kaupunki, jonka yksi maamerkki on Snellmankoti.
Iltapäivän ohjelmaan mahtuu vielä tapaaminen Kruununvoudintaloa ylläpitävän yhdistyksen edustajan kanssa. Yhdistyksen puheenjohtaja tulee Ullava-kokoushuoneeseen kuin kotiinsa ja tervehtii iloisesti paikallaolijoita.
Mikko Snellman on eläkkeellä oleva kaupunginlakimies, joka osaa nopeasti tiivistää lähellä kaupungintaloa sijaitsevan Kruununvoudintalon tilanteen. 1700-luvulla rakennetun talon ylläpitoon tarvittaisiin lisää rahaa.
Tämä päivä on sujunut vauhdikkaasti ja hyvässä hengessä kuten usein. Kaupunginjohtajan työ ei ole silti aina helppoa. Kritiikkiäkin tulee, somekirjoittelu voi olla raakaa ja mediakin luo omat paineensa. Mistä sitten saa tukea?
– On ihmisiä, joiden kanssa voi puhua. On myös hyvä työnantaja, joka ymmärtää sen arvon.
Kaupunginjohtajaa tulee tapaamaan tuttu kokkolalainen. Kruununvoudintalo-yhdistyksen puheenjohtaja on kaupungin entinen lakimies Mikko Snellman, joka saa kättelyn ja kumarruksen hallintojohtaja Ben Weizmannilta.
Myös vertaistuki auttaa: on terapeuttista liikkua kuntajohtajien päivillä.
Vaikka virkamiesura ei ollut nuoren kauppakorkeaopiskelijan Stinan unelmissa, saattaa todellisuus yllättää positiivisesti.
– En ole katunut yhtään päivää, että läksin julkiselle puolelle. Omalla panoksella pystyy olemaan mukana yhteiskunnan kehittämisessä ja voi vaikuttaa.
Maakuntakeskus Kokkola on sen kokoinen kaupunki, että kaupunginjohtaja ei voi tunnistamatta liikkua eikä hän sitä yritäkään.
– Työn ja vapaa-ajan raja on hiuksenhieno. Olen aina ollut työhullu. Tulee varmaan yrittäjävanhemmilta verenperintönä. Yhtä aikaa on paljon tekemistä enkä jää hirveän pitkäksi aikaa murehtimaan, kun nurkan takana on uutta.
Stina Mattila asuu mielellään Kokkolassa. Moni kuntajohtaja on valinnut toisenlaisen ratkaisun.
– Ymmärrän kummatkin vaihtoehdot. Maksan verot, olen kokkolalainen ja suku on täällä. Siksi muutimme tänne. Ymmärrän senkin, että jotkut kuntajohtajat asuvat toisella paikkakunnalla, saa etäisyyttä työhön.
Tänäänkin työpäivä on pitkä, noin neljätoista tuntia.
– Monta viikkoa on ollut, että 4/5 päivästä menee seitsemästä kahdeksaan.
Iltamenot ovat peruskokouksia, iltakouluja, järjestäjien tapaamista. Mattila on muun muassa ammattikorkeakoulu Centrian hallituksen puheenjohtaja. Vapaa-ajallaan hän pyrkii käymään kulttuuritilaisuuksissa ja urheilutapahtumissa.
– Ne ovat työtehtäviä, en ole siellä itsenäni, yleensä niissä on avajaispuhe ja olen edustamassa kaupunkia.
Tänään klo 18 alkaa Pohjanmaan kauppakamarin 30-vuotisjuhlavuoden gaala-illallinen Pietarsaaren Station23 –ravintolassa, joka toimii vanhalla paloasemalla punatiilisessä rakennuksessa. Stina Mattila on paikalla hyvissä ajoin upeassa mustassa mekossaan.
Kotimatka alkaa puheiden ja ruuan jälkeen. Nukkumaan Stina Mattila pääsee puolelta öin.
Kolme kokkolalaista Pietarsaaressa Pohjanmaan kauppakamarin 30-vuotisgaalassa. Puheenjohtaja Janne Ylinen ja toimitusjohtaja Paula Erkkilä toivottavat Stina Mattilan tervetulleeksi. Syyskokous on juuri valinnut uuden puheenjohtajan Janne Ylisen halutessa antaa tilaa uudelle. Kuva: Päivi Karjalainen
Viikonloppu lähestyy. Perhesyistä Stina Mattila viettää vapaa-aikaa Muhoksella, jossa on toinen koti. Se on henkireikä.
– Vietetään mökillä paljon aikaa. Luonnossa liikkuminen on tärkeää. Löysimme vähän aikaa sitten myös suunnistusharrastuksen.
Kolmen aikuisen lapsen äiti on kenties työhullu, mutta osaa arvostaa muutakin elämää.
– Paljussa pääsee eroon työasioista. Ja muutenkin kun olen kotona ja panen oven kiinni olen ihan Stina ja äiti enkä kaupunginjohtaja.
Kaupunginjohtajan viikko päättyy sunnuntaina futsal-ottelun katsomoon Kokkolan Hollihaassa. Siitä on hyvä lähteä kohti uutta viikkoa.
Pimeällä töihin ja pimeällä kotiin. Kaupunginjohtajan päivät ovat pitkiä.
Päiväni johtajana
- Kuntalehden uusi sarja Päiväni johtajana kertoo johtajien tavallisista työpäivistä haasteineen.
- Haastateltavat ovat kunta- ja sote-alan johtajia.
Fakta
Stina Mattila
- Kokkolan kaupunginjohtaja
- Asuu Kokkolassa, viettää aikaa myös Muhoksella
- Harrastaa luonnossa liikkumista, rentoutuu paljussa
Juttua muokattu 10.12. kello 11.18 lisäämällä kuvia (samalla pääkuva vaihdettu) ja jatkamalla otsikkoa.
Lue myös: