Monisairaan vanhuksen kotiuttaminen toi sakkotuomion Varkauden kaupungin palveluksessa olleelle päivystävälle erikoislääkärille. (Kuva: Pekka Moliis)

Varkauden perusterveydenhuollon päivystykseen hakeutui maaliskuussa 2019 huonokuntoinen vanhus. Naista oli jo aiemmin illalla tutkittu kotihoidon hoitajan sekä ensihoidon toimesta ja kehotettu hakeutumaan päivystykseen, jonne nainen oli taksilla mennyt.

Päivystyksessä työskennellyt Varkauden kaupungin virkasuhteinen erikoislääkäri tutki monisairaan potilaan, jonka oireina olivat korkea kuume, olkapääkipu ja hengenahdistus. Myös naisen tulehdusarvot olivat kohonneet niistä lukemista, jotka ensihoito oli aiemmin illalla mitannut.

Tutkimusten jälkeen lääkäri oli kotiuttanut naisen ja kehottanut häntä hakeutumaan omalle terveysasemalla jatkotutkimuksia varten. Tuota lääkärikäyntiä ei enää tullut, sillä nainen menehtyi kotonaan seuraavana päivänä verenmyrkytykseen. Oikeudessa kuullun puolison mukaan uhrin kivut olivat olleet niin kovat, että hän oli pyytänyt puolisoaan jopa tappamaan hänet.

Tapausta tutkinut Valvira antoi jo toukokuussa 2020 erikoislääkärille huomautuksen siitä, ettei monisairasta ja iäkästä korkeasta kuumeesta kärsinyttä päivystyspotilasta otettu hänen terveydentilansa edellyttämään osastoseurantaan. Valviran päätös oli kirjallisena todisteena Pohjois-Savon käräjäoikeudessa, jossa vuonna 1972 syntynyt lääkäri tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 25 päiväsakon rangaistukseen, jotka miehen tuloilla tiesivät 1825 euron sakkoja.

Käräjäoikeus katsoi, ettei lääkärin syyllisyydestä jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Käräjäoikeuden mukaan lääkäri oli virkaansa toimittaessa huolimattomuudesta rikkonut virkavelvollisuuttaan, eikä teko ollut kokonaisuutena arvosteltuna vähäinen.

Lääkäriä syytettiin oikeudessa myös kuolemantuottamuksesta, mutta tämän syytteen käräjäoikeus tuoreessa ratkaisussaan hylkäsi. Käräjäoikeuden mukaan potilas olisi voinut kuolla verenmyrkytykseen, vaikka hoitotoimenpiteet olisivat olleet asianmukaiset. Vastaaja kiisti molemmat syytteet.

Vastaajan työnantaja Varkauden kaupunki velvoitettiin maksamaan vainajan omaisten 5600 euron oikeudenkäyntikulut. Lääkäri joutuu vastapuolen käräjäkulujen suhteen maksumieheksi vain, jos kuluja ei saada perittyä kaupungilta. Käräjäoikeuden viime viikolla antama tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslain 6 § vastainen ikäsyrjintä lisääntyy kun taloudellinen ikäsyrjintä on sallittua (leikattuindeksi).

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä