Pelkästään kiintiöpakolaisille tarvitaan 300 lisäpaikkaa kunnista tänä vuonna. (Kuva: Ville Miettinen)

Työministeri Lauri Ihalainen, sd., ja sisäministeri Päivi Räsänen, kd., vetoavat kuntiin kansainvälistä suojelua tarvitsevien auttamiseksi.

Suurimmalle osalle tänä vuonna Suomeen saapuvista kiintiöpakolaisista on tiedossa varma paikka jossakin Suomen kunnista. Tästä huolimatta kuntapaikkoja tarvitaan jo pelkästään kiintiöpakolaisille ainakin 300 lisää.

Suomen kuluvan vuoden pakolaiskiintiö on 1 050 henkilöä, josta 600 on kohdennettu Syyriasta tuleville pakolaisille. Syyrian jo viidettä vuotta jatkuva sisällissota on ajanut maasta pois lähes 4 miljoonaa ihmistä.

Kiintiöpakolaisten lisäksi kuntapaikkoja tarvitaan kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneille turvapaikkaa hakeneille. Kaikkiaan kuntapaikkoja tarvitaan tänä vuonna arviolta 2 300.

– Haluamme kiittää viime vuonna pakolaisten sijoitushaasteeseen tarttuneita kuntia. Samalla kuitenkin vetoamme sekä niihin, että asiaa vielä harkitseviin kuntiin. Toivomme, että kunnat tekisivät vastaanotosta päätöksiä useamman vuoden ajalle kansainvälistä suojelua tarvitsevien auttamiseksi, Ihalainen ja Räsänen sanovat.

Vastaanottotyötä EU-tuella

Viime vuonna kuntien vastaanottoa tuettiin suoraan 2,8 miljoonan euron erillishankkeella.

Tukitoimista saatu palaute on ollut hyvää, ja myös kuluvana vuonna kuntien vastaanottotyötä tuetaan noin kolmella miljoonalla eurolla. Tuen mahdollistaa EU:n komission Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF), jonka kautta EU:n komission kiintiöpakolaisten vastaanotosta maksamia korvauksia kanavoidaan Suomelle.

Suomessa on useita kuntia, jotka ovat hyödyntäneet lisätukea rakentaessaan osaamistaan pakolaisten vastaanottotyössä. Pitkäjänteinen, vuosittain tapahtuva vastaanotto mahdollistaa työn integroimisen osaksi kunnan normaalitoimintaa ja asiantuntijuuden karttumisen.

Lisäksi vastaanottokuntien saama palaute pakolaisten auttamisesta on ollut positiivista.

– Yhteistyö kuntapäättäjien kanssa on sujunut kuluneella hallituskaudella hyvin. Kunnat ovat olleet kotouttamispolitiikassa aktiivisia ja osoittaneet inhimillisyyttä ja vastuuntuntoa pitäessään huolta pakolaisten vastaanottamisesta, Ihalainen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*