Oulun kaupunki on saanut hyviä kokemuksia korvaavan työn mallista. Viime vuonna sairaslomalle joutuneet työntekijät tekivät keveämpiä korvaavia töitä yli 4600 päivän verran. (Kuva: Oulun kaupunki)

Oulussa otettiin vuonna 2014 käyttöön toimintamalli, jossa henkilöstön sairauslomapäiviä pyritään vähentämään korvaavan työn mallilla. Pidemmälle sairauslomalle määrätyille työntekijöille on työntekijän ja työnantajan yhteisvoimin etsitty organisaation sisältä kevyempiä tehtäviä, joita hän on pystynyt tekemään sairaudestaan tai vammastaan huolimatta.

Vuonna 2014 yhdeksän kuukauden korvaavia työpäiviä kertyi reilut 1 300 ja vuonna 2015 päiviä kertyi 3 162. Viime vuonna korvaavia töitä löytyi 4 647 päivän verran, joka oli 2,5 prosenttia kaupunkiorganisaatioiden sairauslomapäivistä.

– Olennaista toiminnassa on, että positiivisella asenteella etsitään yhdessä tehtäviä, joissa työntekijä pystyy toimimaan sairaudestaan huolimatta. Ketään ei pakoteta töihin, mutta annetaan mahdollisuus heille, jotka haluavat kokeilla omaa työkykyään keveämmissä tehtävissä. Mahdollista on myös tehdä omia töitään osa-aikaisesti, Oulun kaupungin henkilöstöasiantuntija Jari Tuhkanen kertoo.

Voimiensa mukaan

Isossa organisaatiossa on mahdollisuus löytää samalta hallintoalalta erilaisia tehtäviä. Kun potilaiden siirtely vie sairaanhoitajan sairauslomalle, niin paluu töihin voi tapahtua arkistotöiden kautta. Peukalo paketissa kulkeva kokenut autonkuljettaja voi puolestaan toimia työhön perehdyttäjänä nuoremmille työntekijöille.

-Kaupungille tulevat säästöt henkilöstömenoissa ovat merkittävät, vaikka emme suoranaisesti ole niille hintalappua laskeneetkaan. Työntekijälle korvaava työ nopeuttaa työhön paluuta ja antaa mahdollisuuden oppia uutta, Tuhkanen arvioi.

Oulussa korvaavan työn malli on tänä päivänä yksi kaupungin normaali toimintamuoto. Parannettavaakin löytyy yhä.

-Hallintorajojen yli tapahtuva korvaavan työn etsintä on meillä vielä alkutekijöissään. Kaikkiaan korvaavan työn malli on koettu kaupungilla hyväksi asiaksi niin työntekijöiden, kuin työnantajan puolelta, henkilöstöasiantuntija Jari Tuhkanen toteaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä