KUVA: SEPPO HAAVISTO

Maakuntavaaleja ei kannata järjestää, sanoo Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja, viestintäasiantuntija Pekka Sauri.

Sauri torppaa suorat maakuntavaalit tuoreessa Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-pamfletissa. Hänen mukaansa maakunnan edustajat tulisi ainakin aluksi valita nykyisellä mallilla, jossa kunnat nimeävät omat edustajansa ylikunnallisiin elimiin.

– Suorilla vaaleilla valittujen päättäjien tarpeellisuutta on vaikea perustella, kun maakunnilla ei ole valtaa, Sauri sanoo.

– Meitä odottaa vaalisuma ja vaaliähky. Ainakin yksistä vaaleista päästäisiin sillä, että jatkettaisiin nykyistä maakuntahallinnon ja sairaanhoitopiirien mallia.

 

Hallitus on päättänyt, että Suomeen muodostetaan 18 maakuntahallintoa, joille siirtyy vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Maakunnille ei tule verotusoikeutta, vaan rahoituksesta vastaa valtio, joka myös valvoo rahojen käyttöä.

Ilman verotusoikeutta maakunnilla ei Saurin mukaan ole itsehallinnon edellytyksiä.

– Tämä tarkoittaa paluuta lääneihin. Maakunnista on tulossa valtion aluehallintoa. Ihmisiä on vaikea vakuuttaa siitä, että kannattaa äänestää, Sauri sanoo.

Hänen mukaansa maakunnille tulisi antaa verotusoikeus sitten, jos sote-alueet saadaan palveluiden järjestämisen kannalta järkevän kokoisiksi. 

Maanantaina 2. lokakuuta julkaistun pamfletin mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen riittäisi viisi aluetta.

Saurin mukaan 18 maakunnan valintaa ei voi perustella ainakaan tuotantotaloudellisesta näkökulmasta.

Avatar
Milka Valtanen
toimitus@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Todella niin totta! Sote-kuplasta pitäisi jo puhaltaa ilmat pois; ei ole kunnon sotea tulossa, vain maakunnat. Ja niistäkin torso.

    Jos äänestetään, niin viisi maakuntaa riittäisi.

    Sote saadaan aikaan kunhan panostetaan digiin keskitetysti, muusta vain haittaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*