KUVA: SEPPO HAAVISTO

Maakuntavaaleja ei kannata järjestää, sanoo Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja, viestintäasiantuntija Pekka Sauri.

Sauri torppaa suorat maakuntavaalit tuoreessa Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-pamfletissa. Hänen mukaansa maakunnan edustajat tulisi ainakin aluksi valita nykyisellä mallilla, jossa kunnat nimeävät omat edustajansa ylikunnallisiin elimiin.

– Suorilla vaaleilla valittujen päättäjien tarpeellisuutta on vaikea perustella, kun maakunnilla ei ole valtaa, Sauri sanoo.

– Meitä odottaa vaalisuma ja vaaliähky. Ainakin yksistä vaaleista päästäisiin sillä, että jatkettaisiin nykyistä maakuntahallinnon ja sairaanhoitopiirien mallia.

Mainos 

Hallitus on päättänyt, että Suomeen muodostetaan 18 maakuntahallintoa, joille siirtyy vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Maakunnille ei tule verotusoikeutta, vaan rahoituksesta vastaa valtio, joka myös valvoo rahojen käyttöä.

Ilman verotusoikeutta maakunnilla ei Saurin mukaan ole itsehallinnon edellytyksiä.

– Tämä tarkoittaa paluuta lääneihin. Maakunnista on tulossa valtion aluehallintoa. Ihmisiä on vaikea vakuuttaa siitä, että kannattaa äänestää, Sauri sanoo.

Hänen mukaansa maakunnille tulisi antaa verotusoikeus sitten, jos sote-alueet saadaan palveluiden järjestämisen kannalta järkevän kokoisiksi. 

Maanantaina 2. lokakuuta julkaistun pamfletin mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen riittäisi viisi aluetta.

Saurin mukaan 18 maakunnan valintaa ei voi perustella ainakaan tuotantotaloudellisesta näkökulmasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Erittäin tervetullut ehdotus Pekalta.

  2. Todella niin totta! Sote-kuplasta pitäisi jo puhaltaa ilmat pois; ei ole kunnon sotea tulossa, vain maakunnat. Ja niistäkin torso.

    Jos äänestetään, niin viisi maakuntaa riittäisi.

    Sote saadaan aikaan kunhan panostetaan digiin keskitetysti, muusta vain haittaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*