Vuoden 2020 jälkeen kaikki Suomen pelastajat koulutetaan Kuopiossa.

Tuleva sote- ja maakuntauudistus heijastuu myös pelastusalan koulutukseen. Helsingin kaupungin perinteisestä Pelastuskoulusta valmistuu viimeinen kurssi vuonna 2020 ja kaikki pelastuskoulutus keskitetään tämän jälkeen Kuopion Pelastusopistolle. Vastaavasti Pelastusopiston yhteydessä Kuopiossa toimiva Kriisinhallintakeskus (CMC Finland) siirtyy pääkaupunkiseudulle.

Maakuntien Suomessa ei kunnille enää kuulu pelastustoimen järjestäminen, joten alan koulutuksen keskittäminen on sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan perustelu ratkaisu. Kuopion Pelastusopistolle siirtyy myös kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvä koulutus ja rekrytointi.

-Ratkaisut on tehty puhtaasti ajatellen sitä, mikä on toiminnan kannalta järkevintä. Poliittisesti olisi helpompi pitää toiminnot nykyisillä sijaintipaikoillaan. En kuitenkaan voisi perustella nykysijainteihin perustuvaa vaihtoehtoa, jossa kyseessä olevien pelastajien koulutuksen kustannusten arvioitaisiin nousevan nelinkertaiseksi keskittävään malliin nähden, emmekä toisaalta antaisi kansainvälisesti jo hyvin arvostetulle suomalaiselle siviilikriisinhallinnalle parhaita edellytyksiä kehittyä edelleen, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Helsingin Pelastuskoululla on puolustajansa

Helsingin Pelastuskoulun lakkautus ja koulutuksen siirtäminen Savoon on saanut väliin kovaakin arvostelua pääkaupungin pelastusalan ammattilaisilta. Ministeri kuitenkin uskoo, että myös Helsinki löytää itselleen ammattitaitoista väkeä tulevaisuudessakin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Helsingin perinteikäs Pelastuskoulu on tehnyt hyvää työtä, eikä ratkaisu tietenkään ole mustavalkoinen. Ymmärrän myös koulutuksen muualle siirtymiseen liittyvät huolet. Samalla täytyy muistaa, että kaikkien muiden kaupunkien pelastajat rekrytoidaan tälläkin hetkellä Kuopion kursseilta, ministeri Mykkänen toteaa.

Helsingin kaupungin Pelastuskoulun koulutusvolyymi on vuositasolla ollut 15 pelastajatutkintoa ja 6 alipäällystötutkintoa. Kuopiossa vuosittainen koulutusvolyymi on tällä hetkellä 120 pelastajatutkintoa sekä keskimäärin 30 alipäällystötutkintoa.

Esityksestä pyydetään vielä alueellistamisen koordinaatioryhmän lausunto koskien esityksen toiminnallisia, taloudellisia, alueellisia ja henkilöstöön liittyviä vaikutuksia.

 

Kriisinhallintakeskus siirtyy pääkaupunkiseudulle ja pelastuskoulutus keskitetään Kuopioon

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*