Ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys olisi loppumassa hallituksen esityksen mukaan muiden neljän sairaalan lisäksi myös Savonlinnan keskussairaalassa.

Hallituksen tekemässä lakiesityksessä ehdotetaan muutettavaksi terveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä ja leikkaustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä. Lakiesitys on lähetetty lausuntokierrokselle 21. toukokuuta.

Hallituksen kehysriihessä 16. huhtikuuta tekemän päätöksen mukaisesti muutoksia tehtäisiin yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. 

Päivystystoimintaan lakkautuksia

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi terveydenhuoltolain erikoissairaanhoidon työnjakoa ja kiireellistä hoitoa koskevaa sääntelyä.

Esityksen mukaan jatkossa kullakin hyvinvointialueella voisi olla yksi nimetyllä paikkakunnalla sijaitseva yliopistollinen sairaala tai keskussairaala, jossa on sairaalan toiminnan varmistavaa erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista päivystystä ja ympärivuorokautista kirurgiaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Uudellamaalla HUS-yhtymä voisi päätöksellään ylläpitää tällaisia sairaaloita muillakin paikkakunnilla kuin Helsingissä. Synnytyksiä koskevaa sääntelyä ei muutettaisi.

Näin ollen ympärivuorokautinen monierikoisalainen yhteispäivystys ja raskas kirurgia loppuisi esityksen mukaan Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa, Salossa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa. Näissä sairaaloissa voisi jatkaa päiväkirurgiaa, mutta synnytyksiä ei olisi mahdollista jatkossa järjestää Kemissä.

Nykyisin poikkeusluvalla ylläpidetty ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystys loppuisi Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa.

Laissa säädettäisiin, että tällaista päivystystä voisi ylläpitää Ivalossa, Kemissä, Kuusamossa, Savonlinnassa, Pietarsaaressa ja Raaseporissa, jos asiasta sovitaan yhteistyöalueen yhteistyösopimuksessa ja muut laissa säädetyt, esimerkiksi henkilöstön riittävyyteen ja taloudelliseen kantokykyyn liittyvät, edellytykset täyttyvät.

Poikkeuslupakäytännöstä luovuttaisiin.

Lait ehdotetaan tulevan voimaan 1.1.2026.  Päiväkirurgiaa ja tiettyjä toimenpiteitä koskevat säännökset tulisivat kuitenkin voimaan jo 1.3.2025 alkaen väliaikaisella lainmuutoksella. Lausunnot on annettava 1. heinäkuuta 2024 mennessä.

Potilasturvallisuuden ja henkilöstön riittävyyden nimissä

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan esityksen tavoitteena on vahvistaa Suomen kansallista erikoissairaanhoidon sairaaloiden ja ympärivuorokautisten päivystysten palveluverkkoa siten, että se pystyy laadukkaasti, potilasturvallisesti ja kestävästi vastaamaan väestön palvelutarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Esityksellä pyritään erityisesti turvaamaan henkilöstön ja erityisosaamisen riittävyyttä eri sairaaloihin ja muihin palveluihin keskittämällä vaativinta, henkilöresurssiriippuvaista ja varallaoloa edellyttävää toimintaa yliopistollisiin sairaaloihin ja keskussairaaloihin. 

STM:n mukaan päällekkäiseen varallaoloon nyt käytettyä resurssia voitaisiin uudelleen kohdentaa peruspalveluihin ja kevyempiin palveluihin, uusiin toimintamalleihin sekä ilta-aikaiseen ja viikonlopun kiirevastaanottotoimintaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*