Hoiva-alan henkilökuntapula on tuttu juttu eri puolilla Suomea. Pellossa on laadittu erityinen houkutinpaketin, jotta kunta saa rekrytoitua riittävän määrän kesätyöntekijöitä.

Länsirajalla napapiirin pohjoispuolella sijaitseva Pello on yksi niistä lukuisista kunnista, joissa kärvistellään hoitoalan työvoimapulan kanssa. Lapin kovin tarjous hoitoalan henkilöstölle on tähän mennessä tehty Kemijärvellä, jossa huhtikuun alusta alkaen maksetaan rekrytointilisän nimellä 300 euroa kuukaudessa koko hoitoalan henkilöstölle vuoden loppuun saakka. Määräaikaisena esimerkiksi lähihoitajille ja sosiaalityöntekijöille maksettava lisä ei ole ensi vuonna vaikuttamassa Lapin hyvinvointialueen palkkatasoon.

-Me kilpaillaan oman maakunnan lisäksi työvoimasta myös Ruotsin kanssa. Tämä on kuin sököringissä istuisi. Nostamisen aloitti Tornio, sitten Kemijärvi nokitti. Kemijärven nokitukseen meillä ei paukut riitä vastata, mutta mennään nyt tällä, Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo toteaa.

-Jotta vältettäisiin työssäkäyntialueen sisäinen kilpailu työvoimasta, olen informoinut ennakkoon Muonion, Kolarin ja Ylitornion kuntia esitykseni sisällöstä. Toivon, että mikäli ne lähtevät työstämään omaa pakettiaan, niin eivät ainakaan nokittaisi tätä meidän ehdotustamme, Ylitalo jatkaa.

Ensi viikolla Pellon kunnanhallituksen käsittelyssä on yhdessä Tehyn ja Superin edustajien kanssa valmisteltu houkutinpaketti, jolla työvoiman pysyvyyttä ja saatavuutta pyritään parantamaan. Paketilla pyritään varmistamaan etenkin työvoiman saatavuus kesälomien aikaan.

Pellon houkutinpaketin suunniteltu sisältö

-rekrylisä 200 €/kk uudelle kesäkauden työntekijälle max 4 kk (2.5.-30.9.2022)

-hyvinvointiseteli (100 €) uudelle työntekijälle 1 kk:n palveluksen jälkeen

-houkuttelulisä houkuttelijalle 2 x 100 hyvo-seteleitä, mikäli houkuteltu työntekijä työskentelee vähintään 1 kuukauden

-asuntoetu uudelle työntekijälle aikavälille 2.5.-30.9.2022. Vuokra max 200 €/kk, min. 100 €/kk.

Lisäksi paketin hyväksymisen myötä käyttöön ollaan ottamassa lomahoukutin, jolla pyritään vakinaisen henkilöstön kesälomia ohjaamaan varsinaisen kesälomakauden ulkopuolelle. Toukokuussa bonus vähintään kahden viikon yhtäjaksoisesta lomasta on 200 euroa viikkoa kohden. Syys- ja lokakuulla pidetyistä vähintään kahden viikon lomajaksoista maksetaan extraa 100 euroa viikolta.

-Harmillista, että nyt on käynnistynyt tällainen hoivatyöalan ”huutokauppa” kuntien välillä. Toisaalta se kertoo siitä, että alan vaativuus suhteessa sen rahalliseen arvostukseen ei ole kohillaan, Eero Ylitalo arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*