Kela ja kunnat ovat keskeisessä roolissa, kun tulevaisuuden perustulomallia sorvataan.

Perustulon avulla voidaan ratkaista monia ongelmia, mutta kokonaan eroon tukiviidakosta on vaikea päästä.  Joka tapauksessa perustuloa kannattaisi kokeilla, vaikka avoimia kysymyksiä on paljon.

Perustulokokeilun toteuttamista selvittänyt tutkimusryhmä jätti tänään esiselvityksen kokeilun järjestämisestä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.). Valtioneuvosto tekee esiselvityksen pohjalta lähiaikoina omat linjauksensa.

Kokeilun kuntavaikutuksia selvittäneen Kuntaliiton asiantuntijaryhmän raportin mukaan perustulo voi toteutuessaan mullistaa kuntien talouden ja palvelut.

-Keskeistä perustulon kuntavaikutusten selvittämisen kannalta on se, korvaako perustulo eri etuudet joko täysin tai osittain ja maksetaanko etuuksia edelleen perustulon lisäksi. Olennaista on myös tukien verollisuus. Lisäksi tulee pohtia, miten erilaiset tuet, esimerkiksi omaishoidon tuki tai perhehoidon tuet, suhtautuvat perustuloon, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio tiivistää raportin tuloksia.

Kahdella mallilla

Ministeri Hanna Mäntylälle esiselvityksen luovuttanut laaja-alainen tutkimusryhmä esittää perustulokokeilun toteuttamista vuosina 2017 ja 2018 kahdella eri mallilla eli satunnaisella otannalla, sekä tiiviimmällä alueellisella kokeilulla. Kuntaliiton asiantuntijat korostavat kokeilun huolellista suunnittelua ja vaikutusten tarkkaa etukäteisarviointia.

Kuntaliiton raportissa arvioidaan, että valittu perustulomalli ja perustulon verokohtelu ovat keskeisimmät kuntien verotuloihin vaikuttavat tekijät. Säästöjä syntyisi vähentyvien palvelujen käytön kautta, mutta samaan aikaan kuntien tulot voivat laskea verokertymän ja pienentyvien valtionosuuksien kautta.

-Jos perustulo olisi verovapaata tuloa tai käytännössä tuloverosta vapautettua tuloa, kuntien tulopohja kaventuisi merkittävästi ja kuntien verotulot pienenisivät, arvioi Kuntaliiton veroasiantuntija Jukka Hakola.

 

Kuntaliiton tiedote

Valtioneuvoston tiedote

Kuntaliiton asiantuntijaryhmän raportti kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suora tulonsiirto työnantajalle ja maatalousyrittäjille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*