HUSilla on oma ehdotus Uudenmaan erillisratkaisun rahoituspohjaa varten. Kuva HUSin Meilahden päivystyksestä.

Kuinka pian eduskunnan perustuslakivaliokunta saa sote-lausuntonsa valmiiksi? Ehditäänkö se käsitellä eduskunnassa ennen kesälomaa?

Perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan tämän viikon aikana. Kiire on tulossa, sillä eduskunnan pitäisi hyväksyä sote-uudistus ennen kesälomaansa.

Lain voimaantulon ja maakuntavaalien väliin on jäätävä kuusi kuukautta valmistautumisaikaa. Julkiseen keskusteluun on ehditty nostaa maakuntavaalien siirtoa parilla kuukaudella.

HUSilla oma esitys rahoituspohjaa varten

Perustuslakivaliokunnan on kerrottava kantansa muun muassa Uudenmaan erillisratkaisuun. HUS esitti oman ehdotuksensa erillisalueen rahoituspohjaksi tiistaina.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)HUS huomauttaa, että sote-uudistuksen rahoitus on ehdotuksessa riittämätön ja vähentää palvelujärjestelmän resursseja entisestään.

Lakiehdotuksen mukaan Uudellamaalla olisi 2029 käytettävissä 230 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin vuonna 2020. HUSin oma arvio vähennyksestä on puolestaan noin 400 miljoonaa euroa vuodessa. HUS-yhtymän osalta se tarkoittaisi yhteensä yli 100 miljoonaa euroa vähemmän vuodessa.

HUS ehdottaa rahoituspohjaan muutoksia, joissa sairausluokkia ja laajennuksia tulisi mukaan lisää siten, että mukaan lasketaan todelliset isoja kustannuksia aiheuttavat sairaudet tilastollisten sairauksien aiheuttamien kustannusten lisäksi.

Tarvekertoimissa pitäisi ottaa huomioon nykyistä paremmin alueiden erityispiirteet.  Käytettyjen keskimääräisten kustannusten sijaan tulisi käyttää alueellisia kustannuksia.

Opetuksen ja tutkimuksen rahoitus pitäisi irrottaa tarvevakiointikertoimilla jaettavasta rahoituksesta omaksi erillisrahoituksekseen.

Miten käy ulkoistuksille?

Uudenmaan erillisratkaisun lisäksi odotetaan perustuslakivaliokunnan näkemystä laajojen ulkoistusten irtisanomisista ja mitätöinneistä.

Länsi-Pohjan kunnat ulkoistivat 2018 terveyspalveluja Mehiläisen ja alueen kuntien yhteisyritykselle. Uusi sote-esitys ei sallisi näin laajaa palveluiden ulkoistamista.

Lue lisää Espoossa synkät odotukset sote-uudistuksen talousvaikutuksista – Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan ”uudistusta ei voi toteuttaa tällaisenaan”

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*