Perustuslakivaliokunnan Antti Rinne (SDP) kertoi valiokunnan päätösesityksestä keskiviikkona. Arkistokuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Perustuslakivaliokunta ei kannata hallituksen lakiesitystä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaiseksi rajoittamiseksi. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (SDP) kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkopäivänä (31.3.), että hallituksen esittämissä liikkumisrajoituksissa on ongelmia perustuslain toteutumisen kannalta.

– Perustuslakivaliokunta katsoo, että hallituksen esityksen perusratkaisu kieltää liikkuminen kokonaan on oikeasuhtaisuuden vastainen, eikä sitä voi pitää perustuslain tarkoittamalla tavalla välttämättömänä, puheenjohtaja sanoi.

Lakiehdotuksen ongelmallisuutta korostavat sen sisältämissä kielloissa ja määräyksissä sekä niiden poikkeuksissa esiintyvät tulkinnanvaraisuudet, Rinne tiedotti valiokunnan päätösesityksestä.

– Ihmisten on käytännössä mahdotonta ennakoida, mikä on kiellettyä ja sallittua, ja siten, mikä on rangaistavaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Perustuslakivaliokunta ei näe mahdollisena, että nämä ongelmat olisivat korjattavissa hallituksen antaman esityksen perusratkaisujen puitteissa.

– Perusratkaisuja on muutettava.

Kiellot ja rajoitukset on suunnattava tarkkarajaisesti tartunnanlähteisiin, valiokunnan puheenjohtaja nosti esille.

– Perustuslakivaliokunta toteaa, että hallintovaliokunnan on mietintävaliokuntana tarkalleen arvioitava, että tekeekö se itse tarvittavat muutokset vai millä tavalla tämä tilanne ratkaistaan.

Hallitus oli esittänyt, että sen ehdottama laki olisi saatava voimaan mahdollisimman pian ja olisi voimassa 14.5. asti.

Esitys annettiin perustuslain mukaisena tilapäisenä poikkeuksena perusoikeuksiin poikkeusoloissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*