Nähtäväksi jää, millä keinoin Anu Sepposen ja Ruokolahden kunnan välinen pattitilanne ratkeaa. Asiaa käsitellään kunnanhallituksessa jälleen ensi viikolla. (Kuva: Akseli Muraja)

Leijonanmetsästys Suomessa on kovahermoisen ihmisen hommaa, niitä kun ei joka niemessä ja notkossa vilahtele. Ruokolahtea kenties lukuun ottamatta. Sitä tuntuu olevan Ruokolahdella myös kunnanjohtajan viran täyttäminen. Elokuussa 2020 kunnanvaltuusto valitsi äänin 14-13 avoinna olevaan virkaan Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepposen.

Lähes 14 kuukautta on tuosta päivästä mennyt, mutta pakka on yhä levällään. Johtajasopimuksen sorvauksessa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa syntyi osapuolten välille syvä epäluottamus, jota ei ole saatu paikattua.

-Minulle saneltu johtajasopimus on kuin kiveen kirjoitettu. Tällä vanhalla porukalla ei ole halua neuvotella asiasta, vaan pidetään kiinni jääräpäisesti minulle esitetystä sopimuksesta, kunnanjohtajan virkaan aikanaan valittu Anu Sepponen toteaa Kuntalehdelle.

Sepposen mukaan ensimmäisestä johtajasopimuksesta, jonka ehtoja valtuusto syksyllä 2020 vielä heikensi, ei varsinaisia neuvotteluja käyty. Kyseessä oli hänen mukaansa kunnan taholta pöytään lätkäisty saneluratkaisu, eikä yhteisten neuvottelujen tulos.

-Kun sain lopulta tietää, millainen johtajasopimus on valtuustolle menossa, niin pyysin saada puhua valtuutetuille siitä, miksi sitä ei voisi vielä käsitellä. Se järjestyi ennen valtuuston kokousta ja kerroin siellä mielipiteeni asiasta. Silloin sieltä nousi eräs valtuutettu, joka totesi, että kyllä se parempi on parempi irtisanoutua, kun luottamus on mennyt. Miten se luottamus saattoi mennä ennen kuin aloitinkaan, Sepponen ihmettelee.

Valmiutta yhä kunnanjohtajaksi

Joka tapauksessa hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen Ruokolahden kunta totesi, että Anu Sepponen on kunnanjohtaja ja määräsi hänet aloittamaan kunnanjohtajan viran hoidon 1. lokakuuta alkaen. Päivä tuli ja meni, mutta Ruokolahden kunnantalolla ei Sepposta nähty.

-On tämä kyllä farssien farssi. Kaikkein uusimmassa kunnan esittämässä johtajasopimuksessa oli poistettu velvollisuus antaa kunnanjohtajalle työvälineet etätyön tekemiseen. Minulta on sopimuksessa poistettu myös puhelinetu ja kunnan sivuille oli pistetty siitä huolimatta minulle puhelinnumero. Ja kun siihen numeroon soittaa, niin kuuluu vain nauhoite, ettei tähän numeroon saada yhteyttä, Anu Sepponen naurahtaa.

Vaikka sukset ovat vahvasti ristissä kunnanhallituksen enemmistön kanssa, niin Sepponen olisi valmis yrittämään työntekoa kunnassa, johon hänet on aikanaan valittu. Ehdoista vain pitäisi päästä yksimielisyyteen.

-Jos asiat loksahtavat kohdalleen, niin kyllä minä olen valmis vielä aloittamaan kunnanjohtajana Ruokolahdella. Jos minulle vain tarjotaan samaa sopimusta, kuin aiemmalle kunnanjohtajalle, niin olen siihen valmis. Olisihan se varmasti haastavaa tämän kaiken jälkeen, mutta uskon, että asiat ovat ratkaistavissa oikealla asenteella, Sepponen arvioi.

-Mutta se on varmaa, että piiruakaan en anna periksi. Asia on mennyt jo liian pitkälle ja pitää nyt ratkaista, Anu Sepponen vakuuttaa.

Tiistaina taas esillä

Ensi tiistaina kunnanhallitus käsittelee kokouksessaan tilannetta. Varsinaista päätösesitystä ei ole kirjattu esityslistaan, mutta jotain päätöksiä lienee luvassa. Samassa kokouksessa päätetään myös va kunnanjohtajana syyskuun loppuun asti toimineen Matias Hildenin palkkaamisesta kunnalle määräaikaiseksi kehittämispäälliköksi.

-Anu Sepponen lähetti viime perjantaina sähköpostin, jossa hän perusteli sitä, miksei voinut aloittaa työtään kunnanjohtajana, kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen (kesk.) kertoo.

Kun Anu Sepponen ei suostunut viime syksynä johtajasopimuksen heikennyksiin, niin kunnanvaltuusto katsoi valinnan rauenneen. Asiaa käsitellyt Itä-Suomen hallinto-oikeus oli kuitenkin toista mieltä ja kesäkuussa 2021 se totesi valtuuston toimineen etuajassa päätöksenteossaan.

Myös johtajasopimukseen valtuustokäsittelyssä sisällytetty koeaika todettiin laittomaksi. Sen sijaan palkan alentaminen sovitusta ja irtisanomisajan palkasta luopuminen katsottiin kunnan päätösvallassa olleiksi asioiksi.

-Se oli kuitenkin äärettömään helpottava tieto, että työnantaja voi määrittää työehdot, huomauttaa Paananen ratkaisuun liittyen.

Ennen hallinto-oikeuden päätöstä kunnanvaltuusto oli kuitenkin jo ehtinyt valita kunnanjohtajaksi Matias Hildenin. Helmikuun alussa kunnanjohtajana aloittaneen Hildenin valinnan katsottiin hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen rauenneen ja hän työskenteli aina syyskuun loppuun saakka väliaikaisena kunnanjohtajana, jonka jälkeen kunnan puolelta annettiin Anu Sepposelle virkamääräys.

Kunnanhallitus käsittelee kunnanjohtajan virka-asiaa jälleen ensi tiistaina.

-Toivomme todella vahvasti, että saamme tämän asian päätökseen. Kaikki muut asiat ovat kunnan päätöksenteossa hoituneet, mutta eihän tämä hyvä tilanne ole. Kun uusi kunnanvaltuusto on aloittamassa työtään, niin nyt meiltä puuttuu se johtaja, jota tässä vaiheessa tarvittaisiin. Työtä ja touhua kyllä riittäisi, Taina Paananen vakuuttaa.

Ruokolahden tapaus on todella erikoinen suomalaisessa kuntakentässä. Yleensä ongelmat kasautuvat erottamisen yhteydessä, eikä viran hoidon aloittamisessa.

-Olen ollut itse mukana nyt neljän johtajasopimuksen neuvotteluissa ja vastaavia ongelmia ei ole ollut. Olemme olleet tässä asiassa hyvin pitkämielisiä, mutta vuoden takaisesta tilanteesta ei ole päästy eteenpäin. En kyllä olisi silloin uskonut, että asian käsittely on yhä kesken, Paananen huokaa.

Juurisyy halutaan kuntoon

Anu Sepposelle löytyy Ruokolahden kuntapäättäjien joukosta myös ymmärrystä. Se kuitenkin on rintamalinjojen molemmin puolin yhteistä, että kunnassa haluttaisiin lyödä pitkäksi venyneelle kädenväännölle piste.

-Tämä halutaan saada nyt päätökseen. Ei tämä ole enää kenenkään edun mukaista, myöntää kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Kari Kattainen (ps.).

Kattainen harmittelee sitä, kuinka asiat alkoivat mennä pieleen syksyllä 2020.

-Valtuusto meni yksipuolisesti muuttamaan yhdessä sovitun johtajasopimuksen sisältöä. Minulle ei ole kukaan kertonut, miksi näin tehtiin.

Reilu viikko sitten syyskuun lopulla Anu Sepposen johtajasopimus oli vielä esillä kunnanhallituksella. Kari Kattainen esitti kokouksessa, että kunnanjohtajan palkka ja erokorvaus otetaan uudelleen käsittelyyn. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 4-3. Ehdotusta vastustivat kaikki kolme keskustalaista hallituksen jäsentä ja toinen demareista. Samoin luvuin asiasta äänestettiin myös kolme viikkoa aiemmin.

 -Halusimme korjata sen ongelman juurisyyn, mutta tämä on demokratiaa ja hävisimme asian kahdesti äänin 3-4. Me halusimme puuttua juuri siihen juurisyyhyn, josta tämä kaikki johtuu. Mutta se ei onnistunut. Valtuuston voimasuhteet meillä ovat sellaiset, ettei asiaa kummene viedä sinne. Mikään ei muuttuisi, Kari Kattainen tunnustaa.

Työrauhaa toivotaan

Perussuomalaisten valtuutettu harmittelee, että kunnanjohtajavalinnasta tuli maraton, jossa maalia siirretään aina vain seuraavaan kohtaan. Kuntaan on saatava työrauha. 

-Tässä on nyt ajateltava kuntalaisia ja pyrittävä minimoimaan kunnan imagolle koituneet vahingot. Kuntalaiset ovat ymmällään, kun tämä tilanne on kestänyt näin pitkään. Se on varmaa, että luottamus on mennyt molemmin puolin. Nyt tässä pitää ajatella kuntalaisten etua.

-Yhteistyön rakentaminen on haastavaa. Jos kunnanhallituksessa olisi saatu juurisyy korjattua ja neuvottelut käynnistetty uudesta johtajasopimuksesta, yhteistyökyky olisi varmasti parempi. Nyt se on vaikeampaa, Kattainen myöntää.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Enää ei ole varaa juridiikassa lipsua.

-Mitä tapahtuu tämän jälkeen, niin siitä minulla ei ole mitään käsitystä. Se on kuitenkin selvää, että sen seuraavan kunnan asiassa tekemän päätöksen on oltava juridisesti aivan varmasti oikea. Muuten tämä ei lopu koskaan. Jos tehtyä virhettä johtajasopimuksen käsittelytavasta ei tunnusteta, eikä varsinkaan korjata, on se tässäkin tapauksessa kehityksen este, Kari Kattainen painottaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä