kuva: Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistus
Miten saadaan maakunnan asukkaat mukaan uudistuksen valmisteluun? Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijat osallisuuspelin äärellä Kalajoella järjestetyssä työpajapäivässä kesäkuussa.

Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja soteuudistuksen muutosjohtaja Marjukka Manninen sanoo, että lomiltaan työpöytiensä ääreen palanneet uudistuksen valmistelijat odottavat kärsimättömästi eduskunnan ratkaisevia päätöksiä.

– Motivaatio on kunnossa. Poljemme nyt kavioita paikoillamme ja odotamme lähtölaukausta. Katseet ovat eduskunnan valiokunnissa ja siinä, missä hengessä työ niissä lähtee liikkeelle.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä palata lakipaketin kimppuun 20. elokuuta. Sen jälkeen se etenee perustuslakivaliokunnan kautta täysistuntoon. Valmistelun näkökulmasta on Mannisen mukaan tärkeintä, että lait saadaan hyväksytyksi kuluvan vuoden aikana.

– Peruspäätökset ovat tärkeintä, jos jotain muuta viivästymistä tulee, se ei ole niin fataalia.

Pohjois-Pohjanmaan valmistelussa on töissä 50 ihmistä 5–100 prosentin työpanoksella.
Uudistuksen venyminen vuodella eteenpäin on aiheuttanut keskustelua, pitäisikö heidän palata välillä lähtöorganisaatioihinsa.

– On mahdollista, että osa heistä siirtyy esimerkiksi talousarviovaiheessa jollakin prosentilla auttamaan omia organisaatioitaan ja palaa sitten tänne, kun lait ovat voimassa, Manninen pohtii.

– Missään tapauksessa valmistelua ei ajeta alas päätösten odottamisen ajaksi. Keskitymme nyt niihin asioihin, joita nyt tiedossa olevilla reunaehdoilla voimme edistää.

Pohjois-Pohjanmaan valmistelijat kiersivät kevään aikana maakunnan kaikki 30 kuntaa. Kunnat toivoivat ennen kaikkea ratkaisuja suuntaan tai toiseen.

– Kuntien kannalta uudistuksen epävarmuudet ovat hyvin harmillisia. Kovin pitkään ei voi valmistella kahta asiaa, nykytilan kehittämistä ja uudistuksen jälkeistä elämää, aiemmin Tyrnävän kunnanjohtajana toiminut Manninen sanoo.

Manninen ymmärtää myös sote-alan yritysten kärsimättömyyttä ja yrityksiä tehdä sopimuksia kuntien kanssa.

– Yritykset ovat tehneet omia investointejaan, ja niiden kanssa ne eivät voi pitkään seistä paikoillaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä