Elinvoimainen pohjoinen ja itäinen Suomi nähdään tärkeänä muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. (KUVA: VILLE MIETTINEN)

Pohjoisen ja itäisen Suomen elinvoiman, investointien ja työvoiman saatavuuden edistämiseksi on käynnistetty valmistelutyöt. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) asetti pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmien valmistelutyöryhmät ja neuvottelukunnat 18. maaliskuuta. Työryhmien ja neuvottelukuntien tehtävänä on laatia ehdotukset alueidensa toimenpideohjelmiksi vuoden 2024 loppuun mennessä.

Lisäksi ohjelmilla halutaan edistää Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ja pyritään vahvistamaan turvallisuutta pohjoismaisessa -, EU-, ja NATO-yhteistyössä.

Hallitus näkee itäisen Suomen ohjelman merkityksen myös itse aluetta laajempana, strategisena EU-tasoisena kysymyksenä. Itäisen Suomen elinvoimaisuuden vahvistaminen on keskeinen tekijä koko EU:n Venäjän vastaiseen ulkorajaan liittyvissä kysymyksissä.

Myös elinvoimainen pohjoinen alue on Suomelle entistä tärkeämpi muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa.

– Molemmilla alueilla on paljon mahdollisuuksia teollisten investointien kotiuttamiseen ja muuhun elinvoiman ja kasvun vahvistamiseen. Puhdas energia, teollinen osaaminen, vahva yrittäjyys ja alueellisen yhteistyön mahdollisuudet ovat keskeisiä rakennuspalikoita molempien alueiden tulevaisuuden kannalta, pääministeri Orpo sanoo valtioneuvosto kanslian tiedotteessa.

Ohjelmatyössä tulee korostumaan etenkin elinkeinoelämän, kaupunkien, alueiden, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä valtion vuorovaikutteinen yhteistyö.

Hallituskauden aikana toteutetaan myös muun muassa neljän miljardin euron investointiohjelma, jolla rakennetaan kestävän kasvun edellytyksiä koko Suomeen. Ohjelma koostuu panostuksista tärkeisiin väylähankkeisiin, korjausvelan purkuun ja raidehankkeiden edistämiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*