TEM on myöntänyt tukea Poriin suunnitellulle merituulivoimalahankkeelle. STM:ssä seurataan tuulivoimalan meluhaittoja, joihin vaikutetaan muun muassa kaavoituksella.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valinnut Porin Tahkoluotoon suunnitellut tuulivoimapuiston merituulivoiman kokeiluhankkeeksi. TEM myönsi hankkeelle 20 miljoonaa euroa investointitukea. Lisäksi hanke voi saada 12 vuotta tuotantotukea.

Merituulivoimahankkeeksi ministeriöön tuli useita hyviä hankkeita, sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, kok.

– Merkittävää tässä hankkeessa on meriperustusten testaaminen käytännössä, myös jääoloissa. Tällä kehitystyöllä ja demoja rakentamalla voi avautua merkittäviäkin liiketoimintamahdollisuuksia monille toimialoille, kun tuulivoima ja merituulivoima joka tapauksessa kasvattavat merkitystään energiantuotannossa.

Porin hankkeen takana on Suomen Hyötytuuli Oy. Sen on tarkoitus rakentaa poriin 10 tai 11 turbiinia yhteisteholtaan 40–44 megawattia.

Hankkeen arvioidaan valmistuvan 2016 aikana.

Tukiehtojen mukaan hankkeesta on jaettava tietoa muille merituulivoiman kehittäjille.

 

Tuulivoimamelulla erityispiirteensä

 

Turbiinien etäisyys rannasta on Tahkoluodossa kaavailujen mukaan 0,6–2,5 kilometriä.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan tuulivoimaloiden meluhaittoja.

Ylitarkastaja Vesa Pekkola toteaa STM:n verkkosivun haastattelussa, että tuulivoiman melu ei saa erityiskohtelua.

Hän kertoo, että tuulivoiman aiheuttaman melun terveysvaikutuksista tiedetään melko vähän, mutta melusta muuten on paljon tietoa.

Sisämelulle asetetut rajat perustuvat pitkään kansainväliseen kokemukseen ja niitä sovelletaan myös tuulivoimaan.

Tuulivoimamelua ei ole aivan yksinkertaista mitata tai verrata muihin ympäristöstä kuuluviin ääniin, STM:n sivulla kerrotaan.

– Tuulivoimalan ääni vaihtelee suuresti. Siihen vaikuttaa itse laitteiston ohella tuulen voimakkuus ja suunta ja niiden vaihtelut sekä ilman lämpöolosuhteet. Lisäksi kyse on pienitaajuisesta äänestä, joka etenee pidemmälle ja helpommin seinien läpi sisälle kuin suuritaajuinen, Pekkola kertoo.

STM:n sivulla todetaan, että tehokkain tapa välttää meluhaittoja on rakentaa voimalat tarpeeksi kauas.

Ministeriön kahdesta maakuntakaavasta antamassa lausunnossa on mainittu kahden kilometrin etäisyys, mutta se ei ole ministeriön yleisohje.

 

Lisääntymiseen varaudutaan

 

Tuulivoimanlisääntymiseen varaudutaan molemmissa ministeriöissä. STM:n Pekkola painottaa huolellisen suunnittelun tärkeyttä meluhaittojen ehkäisemisessä.

Ongelmaksi koetaan tällä hetkellä, että olemassaolevan tiedon hyödyntämistä vaikeuttaa voimaloiden jatkuvasti kasvava koko.

TEM varautuu tukemaan muitakin merituulivoimahankkeita.

Kokeiluun tuli kahdeksan muutakin ehdotusta, ja minsiteriössä nekin arviodaan toteuttamiskelpoisiksi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*