Ylijäämäruokaa jaetaan Porissa Kaarisillan yhtenäiskoulussa kouluruokailujen jälkeen. KUVA: SEPPO HAAVISTO

Porissa Kaarisillan yhtenäiskoululla alkaa loppiaisen jälkeen maanantaina 8. tammikuuta kaikille avoin ja maksuton yhteinen ruokailu. Porin kaupunki haluaa lisätä toiminnalla ihmisten kohtaamista ja yhteisöllisyyttä sekä vähentää ruokahävikkiä.

Ruokailemaan voi mennä koulupäivinä kello 13–14 välisenä aikana. Tarjolla olevan ruuan määrä vaihtelee päivittäin ja sitä on tarjolla tunnin ajan, niin kauan kuin ruokaa riittää. Ruokailuun ei ilmoittauduta, eikä annoksia voi varata etukäteen. Kulku ruokailuun on ruokalan sivuovesta, kaupungilta kerrotaan.

Yhteisöllisen ruokailun suunnittelussa ja toteuttamisessa ovat mukana Kaarisillan yhtenäiskoulu, Porin kaupungin nuorten työpaja, Porin Palveluliikelaitos, Yhteisöllisten tilojen kehittämishanke sekä Porin kaupungin strategia- ja hyvinvointiyksikkö.

– Yhteisöllinen ruokailu tarjoaa maksuttoman aterian lisäksi myös eri-ikäisten ihmisten kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä, toivoo kehittämisasiantuntija Päivi Erkko Porin kaupungilta.

Porissa koulujen ylijäämäruokaa on jaettu jo vuosia eri yhdistysten ja asukastupien tiloissa kotiin vietäväksi. Nyt kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuutta ruokailla yhdessä muiden kanssa Kaarisillan yhtenäiskoulun ruokalassa.

Yhteisöllinen ruokailu on jatkoa kaupungin määrätietoiselle työlle ruokahävikin vähentämiseksi. Se liittyy myös kaupunginhallituksen lokakuussa hyväksymän Resurssiviisaan Kiertotalouden tiekartan tavoitteiseen puolittaa biojätteeseen päätyvän ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. 

Ruokailun käytännön toteuttamisesta vastaavat Porin kaupungin nuorten työpajan ja Porin Palveluliikelaitoksen henkilöstö. Ruokailun järjestäminen tarjoaa uudenlaisia kohtaamisen ja osallisuuden työtapoja pitkään työttömänä olleille henkilöille.

– Tehtävän avulla työntekijöillä on mahdollisuus osallistua merkittävään yhteiskunnalliseen toimintaan yhteisöllisen ylijäämäruokailun jakotehtävässä ja asukkaiden tapaamisessa. Toimintaan osallistuu työpajan aikuisten ja nuorten työllistävissä palveluissa olevia työntekijöitä, kertoo työpajapäällikkö Janne Suomala kaupungin tiedotteessa.

Yhteisruokailu on myös osa Porin kaupungissa meneillään olevaa laajempaa kehittämistyötä. Monitoimitalojen ja muiden koulurakennusten tiloja pyritään saamaan laajemmin mukaan alueen asukkaita osallistavaan ja hyvinvointia edistävään ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä