Etelä-Karjala, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Satakunta ovat sote- ja maakuntauudistuksen mallioppilaita. Maakuntien tahtotilaa uudistuksen suhteen on arvioinut uudistusta valmisteleva alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Polemiikki-lehdelle.

-Nämä ovat selvästi lähteneet uudistamaan tosissaan ja omaehtoisesti ja uudistus näyttää etenevän hyvin, Pöysti arvioi Polemiikki-lehdessä.

Heikoimmin uudistuksen valmistelu on lähtenyt liikkeelle Pöystin arvioissa Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa. Näissä maakunnissa on Pöystin mukaan paljon osaamista ja resurssejakin, mutta jokin maakunnan, keskuskaupungin tai ympäröivien kuntien seurustelussa hiertää.

Pöysti muistuttaa, että Uusimaa ja pääkaupunkiseudun nelikko – Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa – on vaikea yhtälö jo väestömääränsä ja kuntien määrän puolesta.

– Uudenmaan maakunnassa tulee todella kiire ja siellä on kolmisenkymmentä prosenttia maan väestöstä. Uusimaa voisi näyttää, että vahvojen kaupunkien rooli ja maakunnallinen yhteistyö voidaan sovittaa yhteen, Pöysti toivoo Polemiikki-lehden haastattelussa.

Keskisarjaa maakunnista edustavat Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kanta-Häme, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Savo ja Päijät-Häme.

Linkki Polemiikki-lehteen

 

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*